Koláč s třešněmi, višněmi a rybízem, těstem z avokáda, vajec a špaldové mouky pro čtyři osoby na jedno posezení u kávy.
Ingredience:
1 ks | menšího, zcela změklého avokáda |
3 ks | vejce |
1/4 ks | kostky droždí |
90 g | špaldové mouky |
80 g | třtinového cukru |
Ovoce na posypání těsta: | |
1 hrst | vypeckovaných třešní |
1 hrst | vypeckovaných višní |
1/2 hrsti | červeného rybízu |
Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do jedné mísy, bílky do druhé
2. Do mísy k žloutkům přidáme cukr a vidličkou zcela na kaši rozmělněné avokádo, čtvrt kostky droždí a vše vymícháme do pěny
3. Vedle v míse si ušleháme pevný sníh ze tří bílků
4. Do mísy s utřenými žloutky, avokádem a cukrem přidáme špaldovou mouku, promícháme a přidáme i veškerý sníh z bílků
5. Vše vymícháme do těsta a takto připravené těsto vlijeme do kulaté máslem vymazané a dětskou krupičkou vysypané formy o průměru cca 25 cm
6. Takto připravený korpus dáme na teplé místo vykynout (stačí na 30 minut) a mezitím si vypeckujeme třešně a višně
7. Jakmile těsto vykyne, posypeme jej ovocem a bublaninu dáme do trouby předehřáté na 180 °C
8. Celková doba pečení je cca 20 minut. Každý si ji ovšem musí přizpůsobit výkonu vlastní trouby.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.