Vánoční pudink dle starého anglického receptu.
Ingredience:
Recept na cca 10 porcí: | |
150 g | korintek (rozinek) |
150 g | rozinek |
150 g | strouhanky |
100 g | hovězího loje |
100 g | oloupaných mandlí |
100 g | kandovaných třešní |
100 g | hnědého cukru |
100 g | hladké mouky |
50 g | kandované pomerančové a citronové kůry |
1 ks | citrónu |
1 ks | pomeranče |
3 ks | vajec |
3/4 šálku | mléka |
3 lžíce | koňaku |
1/2 lžičky | soli |
špetka skořice | |
špetka mletého hřebíčku | |
špetka nového koření | |
olej na vymazání formy | |
forma na pudink |
Postup:
1. Rozinky a korintky vypereme v horké vodě a necháme je okapat
2. Kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru společně s mandlemi rozsekáme nadrobno
3. Hovězí lůj nakrájíme na malé kostičky 4. Kandované třešně pokrájíme na čtvrtky
5. Všechny pokrájené přísady promícháme ve větší míse a přidáme k nim mouku, strouhanku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru z jednoho kusu citrónu a koření
6. Vejce rozšleháme s mlékem a přilijeme do mísy, vše mícháme tak dlouho, až se nám jednotlivé suroviny spojí, podle potřeby můžeme ještě přidat trochu mléka
7. Vodu na vodní lázeň dáme vařit, mezi tím velkou pudinkovou formu vymažeme olejem i včetně víka
8. Formu plníme tak 5 cm pod okraj, pak ji uzavřeme, překlopíme a opatrně postavíme do vroucí lázně (vody), forma by měla být ponořena tak do 2/
39. Pudink necháme vařit 4 hodiny, pak ho vytáhneme, necháme vychladnout a nakonec ho vyklopíme z formy
10. Nejprve ho zavineme do ubrousku namočeného v rumu a pak ho zabalíme do alobalu, ve kterém ho necháme nejméně 4 týdny v lednici!
11. Před podáváním je nutné pudink opět prohřát ve vodní lázni, postačí tak 90 minut.
K pudinku se hodí rumové máslo, nebo ho můžeme polít koňakem a zapálit, tomu se říká flambování, které je velmi efektní, flambovaný pokrm podáváme hořící.
Poznámka:Korintky: Drobné tmavomodré až fialové černé sladké hrozinky z řecké révy nazvány podle města Korintu ve starověkém Řecku.