REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Anglický vánoční pudink

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční pudink dle starého anglického receptu.


Ingredience:
Recept na cca 10 porcí:
150 gkorintek (rozinek)
150 grozinek
150 gstrouhanky
100 ghovězího loje
100 goloupaných mandlí
100 gkandovaných třešní
100 g hnědého cukru
100 ghladké mouky
50 gkandované pomerančové a citronové kůry
1 kscitrónu
1 kspomeranče
3 ksvajec
3/4 šálkumléka
3 lžícekoňaku
1/2 lžičkysoli
špetka skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka nového koření
olej na vymazání formy
forma na pudink

Postup:

1. Rozinky a korintky vypereme v horké vodě a necháme je okapat
2. Kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru společně s mandlemi rozsekáme nadrobno
3. Hovězí lůj nakrájíme na malé kostičky 4. Kandované třešně pokrájíme na čtvrtky
5. Všechny pokrájené přísady promícháme ve větší míse a přidáme k nim mouku, strouhanku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru z jednoho kusu citrónu a koření
6. Vejce rozšleháme s mlékem a přilijeme do mísy, vše mícháme tak dlouho, až se nám jednotlivé suroviny spojí, podle potřeby můžeme ještě přidat trochu mléka
7. Vodu na vodní lázeň dáme vařit, mezi tím velkou pudinkovou formu vymažeme olejem i včetně víka
8. Formu plníme tak 5 cm pod okraj, pak ji uzavřeme, překlopíme a opatrně postavíme do vroucí lázně (vody), forma by měla být ponořena tak do 2/
39. Pudink necháme vařit 4 hodiny, pak ho vytáhneme, necháme vychladnout a nakonec ho vyklopíme z formy
10. Nejprve ho zavineme do ubrousku namočeného v rumu a pak ho zabalíme do alobalu, ve kterém ho necháme nejméně 4 týdny v lednici!
11. Před podáváním je nutné pudink opět prohřát ve vodní lázni, postačí tak 90 minut.

Doporučení:

K pudinku se hodí rumové máslo, nebo ho můžeme polít koňakem a zapálit, tomu se říká flambování, které je velmi efektní, flambovaný pokrm podáváme hořící.

Poznámka:

Korintky: Drobné tmavomodré až fialové černé sladké hrozinky z řecké révy nazvány podle města Korintu ve starověkém Řecku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy