Teplý předkrm.
Ingredience:
4 ks | čerstvé artyčoky |
1 ks | stoužek česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
5 lžic | bílého vína |
2 lžíce | oleje |
1/2 lžičky | hladké mouky |
1 dl | vývaru |
citrónová šťáva | |
mletý pepř | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Řezné plochy očištěných artyčoků potřeme citrónovou šťávou, dáme je do vařící osolené vody, do níž jsme přidali několik kapek octa, a vaříme 20 minut
2. Potom je necháme vychladnout, odstraníme střední lupínky a květní pestíky
3. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme artyčoky, ocet, víno a dusíme, až jsou artyčoky téměř měkké a tekutina odpařená asi na 2 lžíce
4. Podlijeme je vývarem, přidáme očištěný, celý stroužek česneku, mletý pepř, bobkový list a dusíme pod pokličkou, až jsou artyčoky měkké
5. Vyndáme je, šťávu zaprášíme hladkou moukou, propaříme asi 1 minutu, potom rozmícháme a vaříme další 1 minutu
6. Česnek a bobkový list vyndáme a ihned podáváme.