Španělsko
Andaluská kachna
Porce kachny zapečené s hrachem.
Andaluské bifteky
Steaky ze svíčkové podávané s plněnými baklažány a rajčaty.
Andaluský rajčatový salát s paprikami
Recept ze Španělska na zeleninový salát servírovaný s octovou zálivkou.
Arroz al caldero — tradiční recept na nejoblíbenější rýži s rybou v regionu Murcia
Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením. Jak to u starých receptů bývá, vše je o postupu, který dokáže ze základních ingrediencí vykouzlit lahůdku. Dejte si proto načas a nechte každou ingredienci vyniknout trpělivým postupem, který jsme pro vás rozepsali krok za krokem.
Artyčoky po španělsku
Teplý předkrm.
Asturská vepřová roláda
Plát vepřového plecka naplněný směsí z drůbežích jater, slaniny, vejce cibule …..
Avokádo plněné krabím masem
Jednoduchý předkrm z avokádsa a krabího masa.
Baklažány plněné kuřecím masem
Podušené baklažány s kuřecím masem, zapečené v troubě.
Barcelonská rýže
Skvělá příloha ke steakům.
Baskická piperáda
Jeden z typických pokrmů baskické (španělské) kuchyně, který se podává jako hlavní jídlo spolu s opečenými toasty, nebo také jako příloha k masitým pokrmům. Oblíbený je i ve Francii. Podle tohoto receptu si můžete připravit jednu z variant baskické piperády.
Baskická treska s omáčkou Pil Pil
Treska s omáčkou Pil Pil (španělsky bacalao al pil pil) je jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka a je ideální pro milovníky ryb. K jeho přípravě potřebujete pouze čtyři ingredience: tresku, česnek, sušené chilli a olej. Uvidíte, že velmi zajímavou, ale jednoduchou technikou se vám podaří získat vynikající omáčku, podobnou majonéze.
Bernská mísa
V hrnci pečené plátky hovězího masa, kostičky anglické slaniny, kysané zelí ………..
Bramborová tortilla
Z moučných brambor, cibule, vajec a olivového oleje připravené bramborové omelety.
Brambory salsa verde
Uvařené brambory přelité ochucenou zálivkou.
Carolina Empanadas
Empanadas jsou takové kapsičky, které se hodí nejen na posezení s přáteli, ale i na různé oslavy či párty. Jejich kořeny sahají do Španělska, ale empanadas se jedí po celé Jižní Americe. Existuje mnoho jejich variant, především se však liší jejich náplně. Většinou se smaží, ale existují i recepty, kdy se empanadas pečou v troubě.
Crema catalana
Horký pudink se žloutkovou pěnou, po ztuhnutí posypaný cukrem a pod rozehřátým grilem zkaramelizovaný.
Datle v jamónu s Manchegem
Sůl aktivuje chuťové receptory, takže je základem pro všechno vaření. Tuto její zvýrazňující vlastnost lze využít nejen při přípravě slaných jídel. Sůl si totiž rozumí i se sladkým, pokud je použita správně. Jistě jste již vyzkoušeli něco s příchutí slaného karamelu nebo přikousli jablko k sýru. Na tomto principu funguje i kombinace sladkých až medových datlí, do kterých je schovaný kousek sýra a vše se ještě omotá plátkem jamónu. Můžete servírovat na studeno nebo vyzkoušet ohřátou verzi.
Dekonstruovaný pan con tomate
Pan con tomate je zdánlivě skromné jídlo, jen rajčatová dřeň na chlebu, ale vězte, že by si tento obložený chlebík nezískal takovou oblibu, kdyby nebyl naprosto geniální. Dává vyniknout ingrediencím v celé jejich parádě, proto je důležité zvolit kvalitní bílý chléb a čerstvá zralá rajčata. Pak už stačí jen osolit, opepřit a zakápnout olivovým olejem. Navrch se často přidává ještě plátek jamónu. Kdo ale říká, že existuje jediná správná cesta, jak tyto ingredience servírovat? Zapojte kreativitu, zahrajte si na Kandinského nebo Maleviche a vytvořte si abstraktní dekonstruovanou verzi tohoto oblíbeného sendviče. Chuť zůstane stejně výtečná a oslníte každého, komu svůj výtvor naservírujete.
Dezertní krém s karamelem
Chutný vychlazený dezert zdobený čerstvými jahodami a nasekanými pistáciemi.
Domácí kanalony
Recept ze Španělska na těstoviny plněné směsí a zapékané v troubě. Španělské kanalony jsou podobné italským kanelonám.