REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

ostatní

Carolina Empanadas

Empanadas jsou takové kapsičky, které se hodí nejen na posezení s přáteli, ale i na různé oslavy či párty. Jejich kořeny sahají do Španělska, ale empanadas se jedí po celé Jižní Americe. Existuje mnoho jejich variant, především se však liší jejich náplně. Většinou se smaží, ale existují i recepty, kdy se empanadas pečou v troubě.

Datle v jamónu s Manchegem

Sůl aktivuje chuťové receptory, takže je základem pro všechno vaření. Tuto její zvýrazňující vlastnost lze využít nejen při přípravě slaných jídel. Sůl si totiž rozumí i se sladkým, pokud je použita správně. Jistě jste již vyzkoušeli něco s příchutí slaného karamelu nebo přikousli jablko k sýru. Na tomto principu funguje i kombinace sladkých až medových datlí, do kterých je schovaný kousek sýra a vše se ještě omotá plátkem jamónu. Můžete servírovat na studeno nebo vyzkoušet ohřátou verzi.

Empanadas (smažené) – dvě náplně

Empanadas jsou oblíbené hlavně v Portugalsku, Mexiku, také Španělsku a v Brazílii. Jedná se o šátečky z pšeničné mouky plněné nejrůznějšími nádivkami, od oblíbené masové až po sýrovou nebo dokonce rybí. Buď se smaží v rozpáleném oleji, nebo je lze také upéci v troubě.

Jednoduché guacamole ze tří ingrediencí

Příprava guacamole nikdy nebyla jednodušší. Stačí vám avokádo, rajče a v podstatě už nic dalšího. Se směsí od španělské firmy Carmencita, která se specializuje na koření a jeho mixy, si můžete připravit tuto zdravou a chutnou svačinku kdykoliv se vám zachce a téměř bez námahy.

Pa amb oli — obložený chléb z Mallorky

Pa amb oli, což v překladu znamená “chléb s olejem,” není jen pokrm, ale také kulturní klenot Mallorky. Historie tohoto tradičního katalánského jídla sahá několik staletí zpět, a je to rozhodně víc než jen kombinace chleba a oleje. I přes svou zdánlivou jednoduchost vytváří Pa amb oli symfonii chutí, která je na největším z Baleárských ostrovů doslova legendární. Je to trochu podobné jako u nás – zatímco my v Česku potíráme topinky stroužkem čerstvého česneku, v Katalánsku potírají opečený chleba zralými rajčaty. Tato specialita je nesmírně všestranná a může být lehkou svačinou, rychlou snídaní nebo sytým předkrmem, v závislosti na tom, jak je připravena a s jakými přísadami. Tady je jedna z nejoblíbenějších verzí:

Pincho s jamónem a výhonky ředkviček

Pincho je název pro tapas servírované na plátku chleba. Vlastně jde o takovou španělskou verzi chlebíčků, ideální na různé oslavy a sešlosti. Jak už víte, jamón nepotřebuje k dokonalosti moc. Maso je protkané tukem, který vše dobře zvláčňuje, takže například ve Španělsku skoro nikdy nepotkáte bagetu s jamónem, která by byla ještě promazaná nějakou pomazánkou, tak jako jsme na to zvyklí v Česku. Doplňte tuto klasickou kombinaci o svěží, až pálivé výhonky ředkvičky a získáte velmi zdravé sofistikované občerstvení.

Španělské brambory z pánve

Brambory orestované s cibulí, vařené s rajčatovým protlakem, chilli kořením, hořčicí a paprikou doměkka, sypané petrželkou.

Španělské krokety s jamónem

Připomeňte si slunnou Andalusii díky těmto skvělým španělským kroketám s jamónem. Croquetas jsou návykově křupavé a ve Španělsku jsou k dostání v mnoha příchutích — Manchego a treska jsou kromě jamónu zřejmě nejoblíbenější. Stačí vám pár základních ingrediencí a trocha trpělivosti a budete mít na stole dobrotu, která vás alespoň na chvíli přenese zpět na dovolenou.

Španělské marinované mrkve Zanahorías Aliñadas – ideální tapas

Příprava těchto jemně kyselých, kořeněných mrkviček je extrémně snadná. Zapomeňte na dlouhé hodiny, které babička trávila nakládáním okurek nebo ovoce a vyrobte si tuto chuťovku během pár minut. Stačí vám mrkve, koření, ocet a lednička. Skvěle se hodí jen tak na chuť jako tapas, do salátů nebo i sendvičů.

Španělský nakládaný sýr

Tento recept je na nakládanou nivu, rokfór nebo gorgonzolu. Vhodná příloha k jemným masům, nebo ho použijeme místo bylinkového másla, či jako doplněk k sýrům podávaným (ve Španělsku) po hlavním chodu.

Turrón

Tradiční španělský vánoční dezert z medu, cukru, mandlí a dalších surovin.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků