Sůl aktivuje chuťové receptory, takže je základem pro všechno vaření. Tuto její zvýrazňující vlastnost lze využít nejen při přípravě slaných jídel. Sůl si totiž rozumí i se sladkým, pokud je použita správně. Jistě jste již vyzkoušeli něco s příchutí slaného karamelu nebo přikousli jablko k sýru. Na tomto principu funguje i kombinace sladkých až medových datlí, do kterých je schovaný kousek sýra a vše se ještě omotá plátkem jamónu. Můžete servírovat na studeno nebo vyzkoušet ohřátou verzi.
Ingredience:
6 ks | velkých datlí např. Medjool |
6 ks | plátků jamónu |
25 g | sýra Manchego |
párátka na zajištění jamónu |
Postup:
- Nakrájejte sýr na malé špalíčky a pak opatrně nožíkem rozkrojte datle tam, kde z nich byla vyndána pecka. Stačí je otevřít jen na jedné straně. Dovnitř vložte kousek sýra a znova zavřete.
- Datli obalte jedním tenkým plátkem jamónu a dle potřeby zajistěte párátkem.
- Pokud jste se rozhodli pro ohřátou verzi, doporučujeme dát takto zabalené datle na pár vteřin do mikrovlnky. Skoro hned uslyšíte praskání tuku na jamónu. Stačí nechat tuk takto škvařit jen 5-10 sekund, přeci jen ho není tolik. Ihned servírujte.
A kde koupit plátky jamónu? Tak například zde: Jamon Serrano Gran reserva, plátky, Montesano, 100 g
Poznámka:Recept k článku: 3 party občerstvení z jamónu, kterými zabodujete nejen na Silvestra
zdroj: www.edelikatesy.cz