Empanadas jsou oblíbené hlavně v Portugalsku, Mexiku, také Španělsku a v Brazílii. Jedná se o šátečky z pšeničné mouky plněné nejrůznějšími nádivkami, od oblíbené masové až po sýrovou nebo dokonce rybí. Buď se smaží v rozpáleném oleji, nebo je lze také upéci v troubě.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
200 g | másla (Hery) |
1/2 sáčku | kypřícího prášku do pečiva |
2-3 lžíce | studené vody |
2 ks | vejce |
sůl | |
Na náplň z mletého masa: | |
500 g | mletého masa (směsi vepřového a hovězího) |
2 ks | natvrdo uvařená vejce |
2 ks | středně velké cibule |
2 ks | stroužky česneku |
1/2 konzervy | nakládaných rajčat (drcených) |
čerstvé bylinky: oregano, bazalka, petržel... | |
pepř | |
sůl | |
Na tuňákovou náplň: | |
1 konzerva | tuňáka v oleji |
1/2 konzervy | nakládaných rajčat (drcených) |
1/2 hrnku | nastrouhaného parmezánu |
2 ks | stroužky česneku |
Ostatní: | |
olej na smažení (větší množství) |
Postup:
- Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme půl pytlíku kypřícího prášku a dvě špetky soli, promícháme. Dále do mísy vyklepněte 2 vejce a přidáme na kostičky nakrájený studený tuk. Vše zakápneme několika lžícemi studené vody, vypracujeme pevné těsto, které necháme 1 hodinu odpočívat v lednici zabalené do mikrotenového sáčku.
- Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, připravíme si nějakou náplň, například podle receptů uvedených níže.
- Z odleželého těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme cca 3 mm silný plát, z něj vykrájíme pomocí vykrajovátka, širší sklenice nebo většího hrnku kolečka. Lžičkou pak umístíte do středu každého náplň. Kolečka přehneme, aby vznikl taštička ve tvaru půlměsíce, okraje stlačíme, nebo je můžeme zamotat, pak ale musíme vykrájet o něco větší kola aby zbyl dostatek místa i na pletené okraje.
- Šátečky smažíme ve větším množství rozpáleného oleje dozlatova. Hotové necháme na papírovém ubrousku okapat od oleje. Podáváme jak teplé, tak za studena.
Příprava masové náplně:
Cibuli orestujeme na pánvi na troše oleje, přidáme maso, promícháme, osolíme, okořeníme pepřem, restujeme, mícháme, po chvíli přidáme podrcená rajčata i s nálevem, prolisované stroužky česneku, dále mícháme, dusíme 15 minut. Nakonec do směsi opatrně zapracujeme nasekané bylinky a na drobné kostičky pokrájená vejce. Sundáme ze zdroje tepla a necháme prochladnout.
Příprava tuňákové náplně:
Do větší mísy vyklopíme konzervu tuňáka a půl konzervy drcených rajčat a to i s nálevem. Přidáme prolisované stroužky česneku a nastrouhaný parmezán, vše promícháme a máme hotovo.