REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Empanadas (smažené) – dvě náplně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Empanadas jsou oblíbené hlavně v Portugalsku, Mexiku, také Španělsku a v Brazílii. Jedná se o šátečky z pšeničné mouky plněné nejrůznějšími nádivkami, od oblíbené masové až po sýrovou nebo dokonce rybí. Buď se smaží v rozpáleném oleji, nebo je lze také upéci v troubě.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
200 gmásla (Hery)
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
2-3 lžícestudené vody
2 ksvejce
sůl
Na náplň z mletého masa:
500 gmletého masa (směsi vepřového a hovězího)
2 ksnatvrdo uvařená vejce
2 ksstředně velké cibule
2 ksstroužky česneku
1/2 konzervynakládaných rajčat (drcených)
čerstvé bylinky: oregano, bazalka, petržel...
pepř
sůl
Na tuňákovou náplň:
1 konzervatuňáka v oleji
1/2 konzervynakládaných rajčat (drcených)
1/2 hrnkunastrouhaného parmezánu
2 ksstroužky česneku
Ostatní:
olej na smažení (větší množství)

Postup:
  1. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme půl pytlíku kypřícího prášku a dvě špetky soli, promícháme. Dále do mísy vyklepněte 2 vejce a přidáme na kostičky nakrájený studený tuk. Vše zakápneme několika lžícemi studené vody, vypracujeme pevné těsto, které necháme 1 hodinu odpočívat v lednici zabalené do mikrotenového sáčku.
  2. Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, připravíme si nějakou náplň, například podle receptů uvedených níže.
  3. Z odleželého těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme cca 3 mm silný plát, z něj vykrájíme pomocí vykrajovátka, širší sklenice nebo většího hrnku kolečka. Lžičkou pak umístíte do středu každého náplň. Kolečka přehneme, aby vznikl taštička ve tvaru půlměsíce, okraje stlačíme, nebo je můžeme zamotat, pak ale musíme vykrájet o něco větší kola aby zbyl dostatek místa i na pletené okraje.
  4. Šátečky smažíme ve větším množství rozpáleného oleje dozlatova. Hotové necháme na papírovém ubrousku okapat od oleje. Podáváme jak teplé, tak za studena.

Příprava masové náplně:

Cibuli orestujeme na pánvi na troše oleje, přidáme maso, promícháme, osolíme, okořeníme pepřem, restujeme, mícháme, po chvíli přidáme podrcená rajčata i s nálevem, prolisované stroužky česneku, dále mícháme, dusíme 15 minut. Nakonec do směsi opatrně zapracujeme nasekané bylinky a na drobné kostičky pokrájená vejce. Sundáme ze zdroje tepla a necháme prochladnout.

Příprava tuňákové náplně:

Do větší mísy vyklopíme konzervu tuňáka a půl konzervy drcených rajčat a to i s nálevem. Přidáme prolisované stroužky česneku a nastrouhaný parmezán, vše promícháme a máme hotovo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy