Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Empanadas (smažené) – dvě náplně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Empanadas jsou oblíbené hlavně v Portugalsku, Mexiku, také Španělsku a v Brazílii. Jedná se o šátečky z pšeničné mouky plněné nejrůznějšími nádivkami, od oblíbené masové až po sýrovou nebo dokonce rybí. Buď se smaží v rozpáleném oleji, nebo je lze také upéci v troubě.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
200 gmásla (Hery)
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
2-3 lžícestudené vody
2 ksvejce
sůl
Na náplň z mletého masa:
500 gmletého masa (směsi vepřového a hovězího)
2 ksnatvrdo uvařená vejce
2 ksstředně velké cibule
2 ksstroužky česneku
1/2 konzervynakládaných rajčat (drcených)
čerstvé bylinky: oregano, bazalka, petržel...
pepř
sůl
Na tuňákovou náplň:
1 konzervatuňáka v oleji
1/2 konzervynakládaných rajčat (drcených)
1/2 hrnkunastrouhaného parmezánu
2 ksstroužky česneku
Ostatní:
olej na smažení (větší množství)

Postup:
  1. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme půl pytlíku kypřícího prášku a dvě špetky soli, promícháme. Dále do mísy vyklepněte 2 vejce a přidáme na kostičky nakrájený studený tuk. Vše zakápneme několika lžícemi studené vody, vypracujeme pevné těsto, které necháme 1 hodinu odpočívat v lednici zabalené do mikrotenového sáčku.
  2. Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, připravíme si nějakou náplň, například podle receptů uvedených níže.
  3. Z odleželého těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme cca 3 mm silný plát, z něj vykrájíme pomocí vykrajovátka, širší sklenice nebo většího hrnku kolečka. Lžičkou pak umístíte do středu každého náplň. Kolečka přehneme, aby vznikl taštička ve tvaru půlměsíce, okraje stlačíme, nebo je můžeme zamotat, pak ale musíme vykrájet o něco větší kola aby zbyl dostatek místa i na pletené okraje.
  4. Šátečky smažíme ve větším množství rozpáleného oleje dozlatova. Hotové necháme na papírovém ubrousku okapat od oleje. Podáváme jak teplé, tak za studena.

Příprava masové náplně:

Cibuli orestujeme na pánvi na troše oleje, přidáme maso, promícháme, osolíme, okořeníme pepřem, restujeme, mícháme, po chvíli přidáme podrcená rajčata i s nálevem, prolisované stroužky česneku, dále mícháme, dusíme 15 minut. Nakonec do směsi opatrně zapracujeme nasekané bylinky a na drobné kostičky pokrájená vejce. Sundáme ze zdroje tepla a necháme prochladnout.

Příprava tuňákové náplně:

Do větší mísy vyklopíme konzervu tuňáka a půl konzervy drcených rajčat a to i s nálevem. Přidáme prolisované stroužky česneku a nastrouhaný parmezán, vše promícháme a máme hotovo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.