REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Španělsko


Pikantní gazpacho

Španělská studená zeleninová polévka v pikantní variantě.

Pikantní maso “Pimientos”

Pimientos neboli (chilli) papričky naznačují, že takto připravené maso je pro milovníky ostré kuchyně. Jedná se o marinované kuřecí, krůtí nebo králičí maso, které se pomalu opeče na oleji a másle a pak zapeče v troubě, zalité cherry nebo portským a šlehačkou.

Pincho s jamónem a výhonky ředkviček

Pincho je název pro tapas servírované na plátku chleba. Vlastně jde o takovou španělskou verzi chlebíčků, ideální na různé oslavy a sešlosti. Jak už víte, jamón nepotřebuje k dokonalosti moc. Maso je protkané tukem, který vše dobře zvláčňuje, takže například ve Španělsku skoro nikdy nepotkáte bagetu s jamónem, která by byla ještě promazaná nějakou pomazánkou, tak jako jsme na to zvyklí v Česku. Doplňte tuto klasickou kombinaci o svěží, až pálivé výhonky ředkvičky a získáte velmi zdravé sofistikované občerstvení.

Plněné kuřecí paličky

Vykostěné kuřecí paličky naplněné špalíčky karotky, cukety a řapíkatého celeru, opečené a pak podušené doměkka, servírované podlité smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.

Polévka z krevet

Vývar s vložkou masa z krevet.

Polévka z mušlí

Recept ze Španělska na chutnou polévku z mušlí, rajčat a cibule s vložkou nudlí.

Puchero

Španělská polévka z hovězího vývaru, bílých fazolí, mrkve, jablka, salámu, cibule, koření a noček.

Puchero II.

Masová polévka s nočky.

Roláda plněná fíky a mandelmi

Roláda připravená z očištěné vepřové pečeně, naplněná směsí z orestovaného česneku, cibule, oliv, fíků …, upečená doměkka.

Rosquillas

Španělské koblihy jsou obdobou amerických doughnut, jsou také usmažené v rozpáleném oleji, pak obalené v cukru smíchaném se skořicí.

Salmorejo

Zeleninový krém z rozmixovaných rajčat, papriky, česneku a krajíčků chleba, dochucený olivovým olejem a vinným nebo jablečným octem, servírovaný vychlazený ozdobený na kostičky nakrájenými nebo nastrouhanými vejci uvařenými na tvrdo, kousky sušené šunky, nadrobno pokrájenou cibulí a nasekaným zeleným pepřem.

Salmorejo II.

Španělská studená polévka z rajčat a bílého pečiva. Recept pochází z oblasti Cordoby. V parných dnech osvěží podobně, jako oblíbená studená španělská polévka gazpacho z Andalusie.

Sarsuela

Polévka z mořských plodů, rybího masa, s kořením, brandy, vína a dalších ingrediencí.

Sele pečené po baskicku

Malé selátko plněné masovou nádivkou, ochucenou kořením, brandy a vínem.

Skořicové churros s Baileys

Legenda praví, že churros do Evropy přinesli portugalští námořníci, kteří si ho díky snadné přípravě velmi oblíbili. Dnes se tyto spirály staly tradičním zimním pokrmem, který se servíruje ke snídani, nebo po probdělé noci. To zní jako skvělé řešení pro novoroční občerstvení, nemyslíte?

Smaženky

Sladký moučník ze Španělska.

Sýrové smaženky II.

Usmažené sýrové kuličky podávané horké.

Škeble po španěslku

Škeble uvařené ve vodě s vínem, při podávání zalité omáčkou z vývaru.

Španělská česneková polévka – Sopa de ajo

Španělská česnečka se liší od naší klasické, ale chutná také skvěle. Recept na jednu z mnoha variant této slavné španělské polévky.

Španělská čočková polévka (Lentejas con chorizo)

Hustá čočková polévka, jak ji připravují ve Španělsku. A samozřejmě v ní nesmí chybět oblíbená klobása chorizo. Jde o recept na jednu z variant této oblíbené španělské polévky.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků