REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Španělsko


Empanadas (smažené) – dvě náplně

Empanadas jsou oblíbené hlavně v Portugalsku, Mexiku, také Španělsku a v Brazílii. Jedná se o šátečky z pšeničné mouky plněné nejrůznějšími nádivkami, od oblíbené masové až po sýrovou nebo dokonce rybí. Buď se smaží v rozpáleném oleji, nebo je lze také upéci v troubě.

Fazolová polévka z restaurace El Bulli s petrželovou picadou

Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!

Gaspacho s tuňákem

Inspirujte se dalším receptem šéfkuchaře Jana Punčochářetentokát na skvělého tuňáka servírovaného spolu se slavnou španělskou polévkou Gaspacho.

Gazpacho

Je španělská polévka původem z Andalusie, ve které je mnoho nastrouhané zeleniny a jejím základem je rajčatový protlak, česnek a olivový olej.

Gazpacho Andaluz

Gazpacho Andaluz je vlastně studená andaluská polévka. Vneste španělské chutě do svého jarního menu a připravte třeba studenou andaluskou polévku s pořádnou porcí zeleniny.

Gazpacho II.

Studená rajčatová polévka.

Gazpacho III.

Další varianta slavného španělského Gazpacha, tedy studené zeleninové polévky.

Hovězí dušené po katalánsku

Kousky hovězího masa podušené na víně a rajčatovém protlaku mírně rozředěném vodou.

Chřest po sevillsku

Teplý předkrm z chřestu (špargle).

Churros

Pokud jste doposud ještě nikdy nevyzkoušeli čerstvý a křupavý churro, který byl namočený v hustém a horkém kakau, pak jste ještě nezažili to nejlepší, co vám Španělská kuchyně může nabídnout. Jedná se o těsto smažené v horkém oleji dozlatova, sypané cukrem a podávané čerstvé a křupavé právě s horkou čokoládou nebo kakaem.

Churros (tejeringos, porras nebo calientes)

Pokud máte rádi sladkosti, pak byste neměli minout slavné churros – pochoutku vyrobenou ze smaženého těsta a posypanou cukrem a skořicí. Churros jsou oblíbené nejen jako ranní či odpolední pochoutka, ale také jako pozdní noční občerstvení pro ty, kteří si chtějí vychutnat něco sladkého po dlouhé noci. A okouzlit například návštěvu tím jednoduše můžete i vy. Je to snadné!

Jednoduchá paella ze tří produktů, kterou zvládne naprosto každý

Příprava tohoto docela náročného pokrmu nikdy nebyla tak snadná! Stačí vám speciální kit od španělské firmy Carmencita, která je známá pro svůj výběr těch nejlepších ingrediencí, a během pár jednoduchých kroků máte hotovo. Můžete si udělat vegetariánskou verzi se zeleninou, přidat maso podle vašich preferencí nebo si připravit klasiku s mořskými plody, jako jsme to udělali my. Tak jako tak vám zaručujeme oslnivý výsledek s minimem námahy. Stačí jen následovat instrukce.

Jednoduché guacamole ze tří ingrediencí

Příprava guacamole nikdy nebyla jednodušší. Stačí vám avokádo, rajče a v podstatě už nic dalšího. Se směsí od španělské firmy Carmencita, která se specializuje na koření a jeho mixy, si můžete připravit tuto zdravou a chutnou svačinku kdykoliv se vám zachce a téměř bez námahy.

Kachna na víně s rozinkami

Krásně lesklá pečínka z kachny servírovaná obložená orestovanými cibulkami a spařenými rozinkami.

Kastilská česneková polévka

Česnečka na španělský způsob.

Kaštanové kuličky

Moučník ze Španělska.

Králík po mallorsku

Králík pečený na cibulovém základě doměkka, podávaný s dušenou mrkví a rajčaty.

Krevety po španělsku

Uvařené krevety promíchané s omáčkou z rajčatového protlaku a šlehačky, zapečené s rýží.

Kuře po baskicku

Porce kuřete ze všech stran opečené, podušené spolu se zeleninou a dalšími ingrediencemi, servírované s rýží nebo chlebem.

Kuře po španělsku

Kuřecí stehna dušené na cibuli s česnekem, kečupem a vínem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků