REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Baskická treska s omáčkou Pil Pil

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Treska s omáčkou Pil Pil (španělsky bacalao al pil pil) je jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka a je ideální pro milovníky ryb. K jeho přípravě potřebujete pouze čtyři ingredience: tresku, česnek, sušené chilli a olej. Uvidíte, že velmi zajímavou, ale jednoduchou technikou se vám podaří získat vynikající omáčku, podobnou majonéze.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 ksfilety tresky (ideálně s kůží)
6-8 ksstroužků česneku
3 kschilli papričky
250 mlextra panenského olivového oleje
sůl podle chuti

Postup:
  1. Nejprve tresku osušte pomocí kuchyňské utěrky.
  2. Na pánvi vyrobené z keramiky nebo kamene (ne teflonu) rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Zatímco se olej zahřívá, nasekejte polovinu česneku a zbytek nechte celý. Tyto celé stroužky budou na ozdobu.
  3. Nejprve do oleje na pár minut přidejte celé stroužky a chilli. Poté přihoďte nasekaný česnek. Olivový olej tak získá lahodnou chuť. Vše vařte, dokud česnek nezezlátne. Poté chilli papričky a česnek vyjměte z oleje a položte je na kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.
  4. Nyní je čas na ochuceném oleji osmažit tresku. Nechejte rybu opéci 2 až 3 minuty z každé strany (doba se může lišit v závislosti na velikosti filetů). Když je ryba hotová, odstraňte ji z pánve a vypněte sporák. Olej teď obsahuje trochu želatiny, což vám pomůže připravit omáčku. V první řadě ho však nechejte trochu vychladnout.
  5. Jakmile bude mít olej teplotu mezi 40-60 °C, můžete začít s přípravou omáčky. Abyste získali emulzi z oleje a rybí želatiny, tak obsah pánve energicky 3 až 5 minut šlehejte metličkou, případně spodkem jemného kovového cedníku. Dosolte a podávejte s chilli papričkou a celým česnekem.
Doporučení:

Nevznikla vám z omáčky hustá emulze? Zde je pár triků od španělských kuchařů: Slijte omáčku z pánve a tyčovým mixérem ji trochu vyšlehejte. Pozor, nešlehejte moc dlouho, jinak vám omáčka moc zhoustne. Vyjměte polovinu omáčky z pánve, přidejte do ní špetku kukuřičného škrobu a tyčovým mixérem vyšlehejte. Promíchejte se zbytkem omáčky v pánvi. Za stálého míchání omáčky na pánvi přidejte 1 až 2 lžíce plnotučného mléka pro zahuštění.

Tip na olivový olej: Olivový olej Extra Virgen, Aragón, Marchenica – Tento extra panenský olivový olej vznikl jako výsledek dlouholetých zkušeností práce s výjimečnou surovinou, jako jsou olivy z Bajo Aragón. Jeho barva, jemná vůně a ovocná chuť jsou nejlepším důkazem jeho znamenité kvality.

Poznámka:

zdroj: www.edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Užijte si novou fritz-kolu Superzero

Ať už kvůli horkému počasí nebo proto, že chcete ušetřit příjem cukrů, nová fritz-kola Superzero je přesně tím pravým společníkem pro nadcházející měsíce. Je to inovativní nápoj, který spojuje intenzivní chuť originální fritz-koly, a jako bonus má nulový obsah cukru. Ochutnejte a dopřejte si osvěžení bez zbytečných kalorií.

číst dále ...

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdka v netradičním provedení

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

číst dále ...

Co nevíte o česneku

Měsíc červenec je doba, kdy se sklízí česnek. Česnek patří mezi nejstarší rostliny využívané v kuchyni, ale i k prevenci zdravotního stavu a léčení lidského organismu vůbec. Česnek je rovněž kulturní rostlinou již od starověku. Česnek setý – Allium sativum pochází ze střední Asie, konkrétně z území Kyrgystánu, kde se v hornaté a z části pouštní oblasti planý česnek setý vyskytuje dodnes. K prvnímu záznamu o použití česneku v kuchyni došlo zhruba před 4500 lety, kdy si jeden z babylonských králů objednal 6 metrických centů pro královskou kuchyni. Zpočátku se česnek využíval v kuchyni k ochucování jídel, záhy se však přišlo na to, že zabraňuje otravám a zanícení otevřených ran. Později se zjistilo, že má blahodárný vliv na některé vyrážky způsobené plísněmi, pomáhá při žaludečních potíží u jedněch lidí, zatímco naopak u druhých je vyvolává. Lidé pak odpradávna věřili, že česnek ochraňuje před různými kouzly, uhranutím, upírům a proto nosili hlavičky česneku u sebe i přes jeho silné aroma.

číst dále ...

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum je statná bylina z čeledi krtičníkovitých, rostoucí po celé Evropě. Vyhledává slunná sušší stanoviště a ve volné přírodě se s ní můžeme setkat velmi často v úvozech, kamenitých stráních, skalách. Jedná se o dvouletou bylinu, která v prvním roce vytváří jen růžici přízemních měkkých, plstnatých listů, v druhém roce vytváří až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy. Květy tvoří pětidílný, zvonkovitý kalich s jasně žlutou korunou. Právě květ je předmětem sběru, vyjma semen, která jsou dokonce jedovatá. Pytláci v minulosti semena používali k omamování ryb. Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami, bez zeleného kalichu. Květ se sbírá postupně, podle rozkvětu a to denně, zpravidla od června do září. Květ se suší ve stínu, pokud možno rychle…

číst dále ...

Dopřejte dětem to nejlepší a připravte jim hravé a veselé saláty!

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!

číst dále ...

Odstartujte cesty za moravským a českým vínem ve vinařských centrech

Každá vinařská oblast a podoblast v Česku má své místo, které je považováno za její hlavní centrum. Pokud tedy váháte kde začít letní výpravu za moravským nebo českých vínem, můžete začít právě tam. Seznámíte se tak s daným regionem a třeba také načerpáte inspiraci kam pokračovat. A jaká centra to tedy jsou?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.