REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Španělsko


Olla podrida

V překladu “Zkažený hrnec”. Polévka připravená z hovězího, vepřového a telecího masa, slaniny, uzeniny a zeleniny.

Paella

Španělské národní jídlo Paella – pestrá rýžová pánev.

Paella II.

Paella je španělské národní jídlo. Existuje stovky variant, proměn a tedy i chutí, jen základ je stejný … tedy rýže opečená na velké pánvi spolu s dalšími ingrediencemi.

Paella mixta

Národní pokrm Španělska. Palla je směs různých ingrediencí podušená na pánvi. Tento recept je na paellu s kousky kuřete, dary moře, tygřími krevetami, rýží … okořeněná kromě jiného šafránem nebo kurkumou. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od paní Hanky Křížkové.

Paella s krevetami

Podušená rýže na cibulovém základě s krevetami, červenou paprikou a hráškem.

Paella s plody moře

Kdo by neznal španělskou paellu, tedy rýži podušenou s kde čím. My tu máme recept na paellu se zeleninou a krevetami, slávkami, kalamáry…

Pikantní gazpacho

Španělská studená zeleninová polévka v pikantní variantě.

Pikantní maso “Pimientos”

Pimientos neboli (chilli) papričky naznačují, že takto připravené maso je pro milovníky ostré kuchyně. Jedná se o marinované kuřecí, krůtí nebo králičí maso, které se pomalu opeče na oleji a másle a pak zapeče v troubě, zalité cherry nebo portským a šlehačkou.

Plněné kuřecí paličky

Vykostěné kuřecí paličky naplněné špalíčky karotky, cukety a řapíkatého celeru, opečené a pak podušené doměkka, servírované podlité smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.

Polévka z krevet

Vývar s vložkou masa z krevet.

Polévka z mušlí

Recept ze Španělska na chutnou polévku z mušlí, rajčat a cibule s vložkou nudlí.

Puchero

Španělská polévka z hovězího vývaru, bílých fazolí, mrkve, jablka, salámu, cibule, koření a noček.

Puchero II.

Masová polévka s nočky.

Roláda plněná fíky a mandelmi

Roláda připravená z očištěné vepřové pečeně, naplněná směsí z orestovaného česneku, cibule, oliv, fíků …, upečená doměkka.

Rosquillas

Španělské koblihy jsou obdobou amerických doughnut, jsou také usmažené v rozpáleném oleji, pak obalené v cukru smíchaném se skořicí.

Salmorejo

Zeleninový krém z rozmixovaných rajčat, papriky, česneku a krajíčků chleba, dochucený olivovým olejem a vinným nebo jablečným octem, servírovaný vychlazený ozdobený na kostičky nakrájenými nebo nastrouhanými vejci uvařenými na tvrdo, kousky sušené šunky, nadrobno pokrájenou cibulí a nasekaným zeleným pepřem.

Sarsuela

Polévka z mořských plodů, rybího masa, s kořením, brandy, vína a dalších ingrediencí.

Sele pečené po baskicku

Malé selátko plněné masovou nádivkou, ochucenou kořením, brandy a vínem.

Skořicové churros s Baileys

Legenda praví, že churros do Evropy přinesli portugalští námořníci, kteří si ho díky snadné přípravě velmi oblíbili. Dnes se tyto spirály staly tradičním zimním pokrmem, který se servíruje ke snídani, nebo po probdělé noci. To zní jako skvělé řešení pro novoroční občerstvení, nemyslíte?

Smaženky

Sladký moučník ze Španělska.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy