REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Španělsko


Kuře po španělsku II.

Česnekem a tymiánem prošpikované půlky kuřete, opečené na olivovém oleji, propečené v troubě spolu s orastovanou cibulí, česnekem a olivami.

Kuřecí enchiladas

Španělské kuřecí enchiladas jsou v tomto případě tortilly naplněné pečeným, vařeným, nebo grilovaným kuřecím masem a dalšími ingrediencemi, zapečené přelité rajčatovou omáčkou a zasypané nastrouhaným tvrdým sýrem.

Kuřecí enchiladas II.

Tento recept s chilli od KitchenAid se hodí například jako předkrm. Pochází ze Španělska a jak to tak bývá, existuje desítky variant tohoto receptu.

Kuřecí paella s mořskými plody

Kuře rozdělené na menší části, podušené spolu s mořskými plody, paprikou, rajčaty a rýží na jedné pánvi. Národní pokrm Španělska.

Kuřecí stehna s cizrnou

Recept původem ze Španělska na kuřecí stehna opečená, podušená a nakonec zapečená s cizrnou, paprikou, rajčaty a salámem.

Kuskusová paella

Orestovaná, pak podušená zelenina smíchaná s nabobtnalým kuskusem.

Losos po alikantsku

Orestované plátky lososa zalité holandskou omáčkou.

Madridská vepřová žebírka

Orestovaná žebírka naložená v marinádě z oleje, posekaného česneku, feferonky a patrželky.

Mallorská paella

Kuřecí kousky masa podušené na cibulovém základě s česnekem, uzeným masem, rýží a zeleninou doměkka.

Masový bochník

Mleté maso smíchané s bylinkami a kořením, zapečené v troubě s anglickou slaninou.

Námořnická paella

Národní španělské jídlo. Rýže podušená s krevetami, mořskými plody, zeleninou a kořením.

Návykové španělské torrijas

Torrijas milují děti i dospělí po celém Španělsku. Připravují se při mnoha speciálních příležitostech, jakými jsou třeba Velikonoce, ale můžete je najít na menu na mnoha místech po celý rok. Je to jídlo, které není nijak náročné na přípravu. Stačí vám mléko, chléb, vajíčka, cukr a olivový olej. Ten je zásadní pro přípravu této oblíbené sladkosti. Namočený chléb se totiž smaží, narozdíl od french toastu, což je obdobný dezert, akorát se připravuje na másle. Liší se také postupem. Španělé svůj chléb napřed máčí ve sladkém mléce a pak až ve vajíčkách, kdežto Francouzi ve směsi obou těchto ingrediencí dohromady. Co z tohoto jídla dělá absolutní hit je ale poslední krok. Plátky měkké, šťavnaté a horké bagety přímo z pánve se obalují ve směsi cukru a skořice. Ach ta vůně! Snídaně nikdy nezazněla tak sexy.

Olla podrida

V překladu “Zkažený hrnec”. Polévka připravená z hovězího, vepřového a telecího masa, slaniny, uzeniny a zeleniny.

Pa amb oli — obložený chléb z Mallorky

Pa amb oli, což v překladu znamená “chléb s olejem,” není jen pokrm, ale také kulturní klenot Mallorky. Historie tohoto tradičního katalánského jídla sahá několik staletí zpět, a je to rozhodně víc než jen kombinace chleba a oleje. I přes svou zdánlivou jednoduchost vytváří Pa amb oli symfonii chutí, která je na největším z Baleárských ostrovů doslova legendární. Je to trochu podobné jako u nás – zatímco my v Česku potíráme topinky stroužkem čerstvého česneku, v Katalánsku potírají opečený chleba zralými rajčaty. Tato specialita je nesmírně všestranná a může být lehkou svačinou, rychlou snídaní nebo sytým předkrmem, v závislosti na tom, jak je připravena a s jakými přísadami. Tady je jedna z nejoblíbenějších verzí:

Paella

Španělské národní jídlo Paella – pestrá rýžová pánev.

Paella II.

Paella je španělské národní jídlo. Existuje stovky variant, proměn a tedy i chutí, jen základ je stejný … tedy rýže opečená na velké pánvi spolu s dalšími ingrediencemi.

Paella mixta

Národní pokrm Španělska. Palla je směs různých ingrediencí podušená na pánvi. Tento recept je na paellu s kousky kuřete, dary moře, tygřími krevetami, rýží … okořeněná kromě jiného šafránem nebo kurkumou. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od paní Hanky Křížkové.

Paella s krevetami

Podušená rýže na cibulovém základě s krevetami, červenou paprikou a hráškem.

Paella s plody moře

Kdo by neznal španělskou paellu, tedy rýži podušenou s kde čím. My tu máme recept na paellu se zeleninou a krevetami, slávkami, kalamáry…

Pečený květák s omáčkou romesco

Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzálnějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků