Jedna z variant na arabský chléb připravený z hrubé bílé chlebové mouky, sušeného droždí, teplé vody a římského kmínu.
Ingredience:
500 g | hrubé bílé chlebové mouky |
7 g | sušeného droždí |
1 ks | vejce |
300 ml | teplé vody |
2 lžičky | soli |
1 lžička | celého římského kmínu |
Na posypání: | |
1 lžíce | sezamových semínek |
1 lžíce | černého kmínu |
Postup:
1. Hrubou mouku vsypeme do mísy, přidáme sušené droždí, sůl a římský kmín, dobře promícháme, postupně přiléváme takové množství teplé vody, až nám vznikne tuhé těsto, které dobře propracujeme a uhněteme dohladka
2. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 90 minut kynout
3. Mokrýma rukama těsto rozdělíme na 2 poloviny a vytvoříme kulaté placaté bochánky, které přendáme na plech pokrytý pečicím papírem, bochánky přikryjeme a necháme kynout ještě dalších 30 minut
4. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sezamovými semínky a kmínem
5. Pečeme nejdříve 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších cca 20 min
6. Po upečení chléb přikryjeme mokrou utěrkou a necháme vychladnout.