Bochánky vařené v páře podle tohoto asijského receptu buď podáváme jen tak, k různým asijským pokrmům, nebo je plníme podobně, jako hamburgerové housky, například trhaným masem, gyrosem a podobně, dále zeleninou, bylinkami. Dochucujeme různými omáčkami. Asi nejznámější asijský pouliční recept s těmito bochánky je tzv. Gua Bao (tchajwanský hamburger).
Ingredience:
700 g | hladké mouky |
30 g | cukru |
20 g | sušeného droždí |
7 g | soli |
350 ml | vlažné pitné vody |
25 ml | oleje |
pečící papír, vhodná nádoba na vaření v páře |
Postup:
- Mouku promícháme se solí a cukrem. Droždí rozmícháme ve sklenici teplé vody.
- Do mouky přidáme vodu s droždím, vypracujeme těsto, které důkladně hněteme několik minut.
- Připravené těsto vložíme do vhodné misky, na teplém místě necháme kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- Nakynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, vytvoříme váleček, ten rozdělíme na cca 20 částí a utvoříme jednotlivé bochánky.
- Bochánky rozválíme podélně na oválný tvar o tloušťce ideálně 0,5-0,8 mm, nejvíce však 1 cm!
- Rozválené bochánky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem.
- Vaříme v páře buď po částech v nádobách tomu určených (v Asii na to mají speciální napařovací nádoby), nebo například v hrnci s napařováčkem na knedlíky, nebo také v troubě, kam dáme pod plech hrnec s vodou, ale to je jen nouzové řešení.
- Hotové pařené bochánky opatrně sundáme z pečícího papíru a necháme úplně vychladnout.
Recept k článku: Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje
zdroj: www.unilever.cz