Neboli nakládané okurkové řezy jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat přerostlé okurky. Stejně dobré jsou i z mladých cuket.
Ingredience:
2,5 kg | omytých okurek |
100 g | cukru |
4 ks | cibule |
2 lžíce | kořenící směsi na zavařování Lako Labeta |
1 lžíce | Hořčičného semínka Labeta |
1 lžička | kari koření |
1 lžička | pepře |
1 lžička | chilli, |
0,5 l | octa |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Nejdřív nastrouháme okurky a cibuli na plátky a prosypeme je dvěma lžícemi Laka. Necháme odležet alespoň hodinu, aby pustily šťávu.
- Mezitím si připravíme nálev se všech zbylých surovin – ocet, koření a cukr společně 5 minut svaříme (není tedy nutné připravovat ho předem). Bude poměrně ostrý, ale to je naším cílem.
- Šťávu z okurek dobře vymačkáme, a napěchujeme je do čistých sklenic. Zaléváme ještě horkým nálevem.
- Vždy je nutné sklenice po uzavření ještě sterilovat 20 minut alespoň na 82 °C.
Se směsi koření je možné hodně experimentovat, ale lák by měl být vždy hodně pikantní – po odležení zjemní.
Poznámka:Zdroj: Labeta.cz