REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ajvar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ajvar je tradiční hustá omáčka z Balkánu, která se využívá jako příloha k pečeným nebo grilovaným masům, ale také se dá použít jako ingredience do omáček, na těstoviny, na pomazánky …


Ingredience:
Rozpis cca na 1 litr:
5 kgkapií (dlouhých červených paprik)
1-2 kslilku
170 mlslunečnicového oleje
sůl

Postup:

1. Lilky i se slupkou dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, po vychladnutí liky vydlabeme
2. Celé papriky opečeme na grilu nebo v troubě, jakmile je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendáme je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjeme potravinářskou fólií (také je můžeme zavřít do igelitového sáčku)
3. Ze zapařených paprik odstraníme slupky, stopky a jádřince, umeleme je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájíme na jemno, rozhodně papriky nemixujeme v mixéru na kaši!
4. Všechny připravené ingredience dáme do hrnce, vydatně osolíme, zalijeme olejem a pomalu vařím asi 3 hodiny, hmotu udržujeme těsně pod bodem varu a stále mícháme, až vznikne hustá hmota
5. Hotový Ajvar necháme vychladnout.

Doporučení:

Hotový Ajvar můžeme také zavařit; do čistých sklenic směs nalijeme ještě horkou, sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy