Ajvar je tradiční hustá omáčka z Balkánu, která se využívá jako příloha k pečeným nebo grilovaným masům, ale také se dá použít jako ingredience do omáček, na těstoviny, na pomazánky …
Ingredience:
Rozpis cca na 1 litr: | |
5 kg | kapií (dlouhých červených paprik) |
1-2 ks | lilku |
170 ml | slunečnicového oleje |
sůl |
Postup:
1. Lilky i se slupkou dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, po vychladnutí liky vydlabeme
2. Celé papriky opečeme na grilu nebo v troubě, jakmile je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendáme je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjeme potravinářskou fólií (také je můžeme zavřít do igelitového sáčku)
3. Ze zapařených paprik odstraníme slupky, stopky a jádřince, umeleme je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájíme na jemno, rozhodně papriky nemixujeme v mixéru na kaši!
4. Všechny připravené ingredience dáme do hrnce, vydatně osolíme, zalijeme olejem a pomalu vařím asi 3 hodiny, hmotu udržujeme těsně pod bodem varu a stále mícháme, až vznikne hustá hmota
5. Hotový Ajvar necháme vychladnout.
Hotový Ajvar můžeme také zavařit; do čistých sklenic směs nalijeme ještě horkou, sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.