Chorvatsko
Ajvar
Ajvar je tradiční hustá omáčka z Balkánu, která se využívá jako příloha k pečeným nebo grilovaným masům, ale také se dá použít jako ingredience do omáček, na těstoviny, na pomazánky …
Biftek po chorvatsku
Placky z mletého masa servírované přelité podušeným lečem.
Bramborové placičky s vejci
Uvařené a prolisované brambory promíchané s moukou a vejci, osmažené v malých kolečkách dozlatova.
Brodet po dalmatsku
Pokrm z ryb, rajčat, červeného vína….
Brodet po kotorsku
Kousky ryb podušené v rajčatové omáčce.
Čevabčiči v housce s ajvarem
Na grilu grilované šišky z mletého vepřového, servírované v opečené housce obložené kolečky červené cibule a potřené ajvarem.
Dalmatské čufty
Opečené šišky z mletého hovězího a vepřového masa servírované polité omáčkou z leča, hrášku a dalších ingrediencí.
Dalmatské čufty II.
Opečené kuličky nebo šišky mletého vepřového masa, servírované v husté zeleninové omáčce.
Domácí ajvar
Tradiční balkánskou pomazánku ke grilovaným masům si můžeme vyrobit i doma. Zde je například recept od blogerky Karolíny Kamberské.
Džuveč
Kousky orestovaného masa podušené se zeleninou a rýží s brambory.
Fondue z masových kuliček
Recept původem z bývalé Jugoslávie. Mleté maso, smíchané s cibulí, česnekem, vejcem, strouhankou a nasekanou petrželí. Vše dochucené kořením, orestované, v podobě kuliček, v rozehřátém oleji.
Guláš buranija
Guláš z vepřového masa, obožený restovanými fazolkami, přelitý kysanou smetanou.
Istrijská pomazánka
Recept z chorvatské kuchyně, pikantní jednoduchá pomazánka z tvarohu s vůní ryb. Výborná na chleba, pečivo i chlebíčky.
Istrijský pršut
Vepřová kýta nebo plec odleželá a vyuzená.
Jugoslávská proja
I když bývalá Jugoslávie je již jen minulostí, recepty zůstávají. Tento je na slaný zákusek servírovaný jak teplý, tak i studený, potřený různou pikantní pomazánkou, zdobený různou zeleninou nebo potřený kečupem a posypaný cibulí.
Krůta plněná žampiony
Pečená krůta naplněná směsí z orestovaných žampiónů.
Kuře s „taranou“
Podušené kuřecí kousky zapečené s těstovinovým drobením.
Květáková musaka
Zapečené mleté maso s květákem, vejci, cibulí…..
Musaka z lilků a paprik
Osmažená kolečka lilků, prokládaná směsi z mletého masa a dalších ingrediencí, přelitá rozmíchaným jogurtem smíchaným s vejci, zapečená v troubě.
Opékaná husí játra
Játra namočení v mléce, osušená a zprudka orestovaná na másle nebo tuku.
- 1
- 2
- Následující
reklama