Tradiční balkánskou pomazánku ke grilovaným masům si můžeme vyrobit i doma. Zde je například recept od blogerky Karolíny Kamberské.
Ingredience:
3 kg | červených špičatých paprik |
1 ks | feferonka nebo kajenský pepř dle chuti |
150 ml | oleje |
sůl dle chuti |
Postup:
- Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne, pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat
- Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu
- Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny, pravidelně míchejte, hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce
- Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit
- Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.