REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí ajvar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční balkánskou pomazánku ke grilovaným masům si můžeme vyrobit i doma. Zde je například recept od blogerky Karolíny Kamberské.


Ingredience:
3 kgčervených špičatých paprik
1 ksfeferonka nebo kajenský pepř dle chuti
150 mloleje
sůl dle chuti

Postup:
  1. Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne, pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat
  2. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu
  3. Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny, pravidelně míchejte, hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce
  4. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit
  5. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy