REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Istrijský pršut

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová kýta nebo plec odleželá a vyuzená.


Ingredience:
1 ksvepřové kýty nebo plece
černý pepř
bobkový list
sůl
popel

Postup:

1. Z vepřové kýty nebo plece odřežeme vrchní sádlo, natřeme jí důkladně solí a přemažeme popelem ze spáleného dřeva nebo dřevěného uhlí
2. Necháme v chladnu 2-3 dny, pak vsuneme maso pod lis a ponecháme maso v jeho sevření 4-5 dní
3. Poté roztlučeme pepř a bobkový list, kořenící směsí kýtu (plec) potřeme a zavěsíme ji k otevřenému ohništi tak, aby k ní kromě kouře měl také přístup v dostatečném množství vzduch
4. Udíme – sušíme cca 5 měsíců a pak maso zavěsíme do sklepa nebo dobře větrané chladné spižírny.

Doporučení:

Krájíme jej na co nejtenčí plátky a podáváme jako předkrm spolu s olivami, různými druhy sýrů …Pršut se dá také použít místo šunky pod vejce nebo jinak upravit jako teplé jídlo.

Poznámka:

Takto upravený pršut má uvnitř pěknou růžovou barvu a zůstane měkký.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy