Vepřová kýta nebo plec odleželá a vyuzená.
Ingredience:
1 ks | vepřové kýty nebo plece |
černý pepř | |
bobkový list | |
sůl | |
popel |
Postup:
1. Z vepřové kýty nebo plece odřežeme vrchní sádlo, natřeme jí důkladně solí a přemažeme popelem ze spáleného dřeva nebo dřevěného uhlí
2. Necháme v chladnu 2-3 dny, pak vsuneme maso pod lis a ponecháme maso v jeho sevření 4-5 dní
3. Poté roztlučeme pepř a bobkový list, kořenící směsí kýtu (plec) potřeme a zavěsíme ji k otevřenému ohništi tak, aby k ní kromě kouře měl také přístup v dostatečném množství vzduch
4. Udíme – sušíme cca 5 měsíců a pak maso zavěsíme do sklepa nebo dobře větrané chladné spižírny.
Krájíme jej na co nejtenčí plátky a podáváme jako předkrm spolu s olivami, různými druhy sýrů …Pršut se dá také použít místo šunky pod vejce nebo jinak upravit jako teplé jídlo.
Poznámka:Takto upravený pršut má uvnitř pěknou růžovou barvu a zůstane měkký.