REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Adventní věnec a svícny z perníku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Perník je skvělý kromě konzumace i na zdobení vánočních stromků, nebo z něj můžeme vytvořit adventní věnce a dekorativní podstavce se svíčkami. Ozdobené bílkovou polevou jsou úžasné.


Ingredience:
400 ghladké mouky
150 gmoučkového cukru
80 gmásla nebo margarínu
2-3 lžícetekutého medu
1 rovná lžičkajedlé sody
1 lžiceperníkového koření
1 lžicekakaa
1 ksvejce
vejce na potření, papír na pečení
Na bílkovou polevu:
150 gmoučkovéhzo cukru
1 ksbílku
1-2 lžícecitrónové šťávy

Postup:

1. Připravíme si těsto na perník; smícháme všechny sypké suroviny, přidáme med, vejce a pak i nakrájené máslo nebo margarín, vypracujeme vláčné těsto
2. Připravené těsto vyválíme na pracovní ploše cca 1 cm silný plát, z kterého pak vykrájíme adventní věnec, ze zbytků pak různé tvary svícnů
3. Vykrájené těsto přendáme opatrně na pečicí papír, otvory na svíčky vykrojíme prázdným obalem od čajové svíčky, obaly pak vložíme do otvoru a pečeme společně s těstem, pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 7-10 minut
4. Ještě horký perník potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou vody
5. Prázdné obaly od svíček opět doplníme svíčkami, až úplně perník vychladne
6. Nakonec perníkový adventní věnec a perníkové svícny dozdobíme bílkovou polevou podle fantazie.

Příprava bílkové polevy:
1. Bílek třeme v misce s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou tak dlouho, až zhoustne
2. Poleva musí být hladká.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy