REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aspikový dort II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort z aspiku plněný vším, co máte rádi, například pařížským salátem, šunkou, natvrdo uvařenými vejci, povařenou zeleninou …


Ingredience:
2 sáčkyjemně mleté želatiny dr. Oetker
necelý 1 lvody
4 lžíceocta
4 lžícecukr
1/2 lžícesoli
300 gplátků šunky
200 gpařížský, nebo jiný podobný majonézový salát
200 gplátků tvrdého sýru
2-4 ksvejce uvařená natvrdo
1 malá skleničkanakládaných kapií
1 malá konzervasterilovaného hrášku, nebo směs nakládané kořenové zeleniny
nakládané kyselé okurky
forma na dort která neproteče, například silikonová

Postup:

1. Nejprve si připravíme želatinu; zalijeme ji vlažnou vodou, mírně zahřejeme (nesmí se vařit!) a necháme nebobtnat
2. Část rozpuštěné želatiny nalijeme na dno formy, uděláme tak 2 cm silnou vrstvu, kterou necháme důkladně ztuhnout, nejlépe v lednici
3. Začneme vrstvit další ingredience dle fantazie, chuti a stavu vaší ledničky, první vrstvu dáme ozdobně vykrájená vejce uvařená natvrdo (stačí nakrájené plátky), okurky, kapie, také ozdobně vykrájené plátky sýru, pokud to půjde, i na boky formy
4. Další vrstvu připravíme z plátků šunky, pak rozprostřeme pařížský salát, ten opět přikryjeme plátky šunky a třeba i sýru
5. Zalijeme další částí želatiny, do které ještě nahážeme kousky či odřezky zeleniny, uzeniny, sýru, také nasypeme okapaný hrášek či jinou nakládanou zeleninu
6. A další, poslední vrstva je opět sýr, tedy přesně plátky sýra, ty zalijeme zbylou želatinou
7. V lednici necháme několik hodin pořádně ztuhnout
8. Hotový dort i s formou ponoříme na chvíli do horké lázně, aby nám šel dobře vyklopit, pak ho vyklopíme a můžeme podávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy