REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aspik na slané pokrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na přípravu aspiku pro široké využití hlavně při přípravě studených předkrmů (vejce v aspiku, šunková rolka v aspiku, zavináče v aspiku….)


Ingredience:
Recept na 4 porce:
0,5 lvývar (z masa, ryb apod.) nebo vody
50 gželatiny
1 ksbílku
1 ksmrkve
1 ksceleru
1 kspetržele
1 kscibule
6 kskuliček celého pepře
4 kskuliček nového koření
1 ksbobkového listu
citrónová šťáva (ocet)
sůl

Postup:

1. Očištěnou zeleninu a koření krátce povaříme ve vývaru (vodě), pak plamen ztlumíme na minimum
2. Želatinu namočíme do malé části chladného vývaru (vody), po chvilce ji přilijeme do ostatního horkého vývaru a dobře rozšleháme
3. Bílek trochu našleháme se špetkou soli, zalijeme několika lžícemi vlažného vývaru, promícháme, vlijeme do zbytku vývaru, lehce zamícháme a na velmi malém plamínku, stále zahříváme tak, aby se nepřipálil
4. Až se bílek srazí (po celou dobu přípravy se aspik nesmí vařit!!!), procedíme jej přes čistý navlhčený ubrousek, je-li třeba, přecedíme aspik ještě jednou nebo dvakrát
5. Nakonec teplý aspik přisolíme, popřípadě přikyselíme a aplikujeme na předem nachystané polotovary, které aspikem zalijeme
6. Necháme vychladnout a nezapomeneme, že hotové pokrmy v aspiku uchováváme v ledničce.

Doporučení:

Aspik můžeme zjemnit 2 lžícemi bílého vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy