Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1 kg | SUMEČEK AFRICKÝ – FILET S KŮŽÍ od Zemědělské družstvo Hrotovice |
250 g | krup |
50 g | sušených hub |
50 g | hořčice |
30 g | hladké mouky |
30 g | másla |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 lžíce | nakrájeného kopru |
Postup:
- Sušené houby zalijeme litrem vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni 10 min. Vývar scedíme.
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji, aby změkla. Přidáme prolisovaný česnek a minutu mícháme. Přidáme kroupy a zalejeme vývarem. Vaříme kroupy do měkka.
- Když jsou kroupy měkké, vývar vyvaříme, stáhneme z ohně, přidáme houby z vývaru, máslo, kopr. Zamícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí.
- Sumečka nasolíme z obou stran, stranu bez kůže potřeme hořčicí a posypeme moukou.
- Rozpálíme si pánev, přidáme olej, položíme rybu kůží dolů. Oheň stáhneme a pomalu opékáme cca 4 min. Přidáme lžíci másla a rybu přeléváme máslem, dokud není hotová.
- Jednotlivé porce ryby servírujeme na lůžku houbového Kuby.
Recept k článku: Navoďte si náladu Vánoc recepty z místních surovin
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz