REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vánoční, silvestrovské a novoroční

Africký sumeček a houbový Kuba

Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.

Bílá klobása opékaná

Každý vánočního kapra nemusí, často se na slavnostním stole o Vánocích objevují pečené klobásy. Tady je jeden z nejjednodušších a přitom nejchutnějších receptů na opečenou bílou vinnou nebo smetanovou klobásu.

Bílá klobása smažená

Typická vánoční nebo silvestrovská večeře.

Candát s mandlemi, citrónovo-tymiánové brambory

Pokud nejste příznivcem smaženého kapra s bramborovým salátem, zkuste letos při pravit odlehčenou štědrovečerní večeři po vzoru blogerského páru P&G foodies. Recept připravený ve spolupráci s firmou FINO.

Domácí hamburger z vinné klobásy

Trochu netradiční úprava vinné klobásy, pro milovníky různých burgerů. Recept na hamburger z vinné klobásy vás dostane. Takto upravená vinná klobása vám zachutná a budete si ji dělat nejen na Vánoce či Silvestra, ale po celý rok.

Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.

Hermelín s fíkovým čatní

Tento recept sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a je určený opravdu mlsným gurmánským jazýčkům. Tip na silvestrovské pohoštění k dobrému vínu.

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který naši předci nedali dopustit z mnoha důvodů. I dnes se objevuje na stolech mnoha bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, třeba si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.

Hrachovka se slaninou a krutony

Nemáte rádi rybí polévku? Nevadí! Uvařte letos na Vánoce výtečnou vánoční hrachovou polévku doplněnou o slaninu a vykrajované pečivové krutony.

Jihočeský houbový kuba

Staročeský vánoční pokrm, ve kterém nesmí chybět stroček trubkovitý. Tato houba barví pokrm do černa.

Kachní prsa s pečenou červenou řepou

Opečená kachní prsa dopečená v troubě doměkka, servírovaná s pečenou zeleninou.

Kapr s lehkým bramborovým salátem

Porce kapra potřené směsí z oleje, žloutků a mleté papriky, opečené dorůžova, podávané s bramborovým salátem.

Krémová rybí polévka s krutony

Ke štědrovečerní večeři patří rybí polévka stejně tak jako k Velikonocům beránek. Rozhodli jsme se náš recept zjemnit smetanou, což ocení všichni, pro které je klasická verze rybí polévky příliš výrazná.

Kuchařčin rozmar

Tip na vtipnou silvestrovskou večeři. Smažené kuřecí řízečky servírované s hranolkami a smaženou, obalenou cibulkou, posypané na kostičky nakrájenou okurkou.

Losos pečený na bylinkách, odlehčený bramborový salát

Odlehčené sváteční vánoční menu skládající se z lososa upečeného na bylinkách a citrónu a bramborového salátu netradičně spojeného kešu majonézou. Slavnostní pokrm vhodný pro diabetiky!

Marinované kuřecí paličky

Skvělé silvestrovské pohoštění, kuřecí paličky naložené v pikantní marinádě, podušené v troubě doměkka.

Milionová polévka

Polévka s drobnou krupicí zvaná milionová byla v minulosti servírovaná na Silvestra. Nešlo o polévku, která by stála za milion korun, ale o pověru, aby se člověka držely peníze po celý další rok.

Novoroční čočka po staročesku

Přebraná, máčená čočka uvařené ve vývaru, zahuštěná moukou rozmíchanou ve smetaně, servírovaná například s párky a vejci.

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

Novoroční recept na chutné, pomalu pečené, masíčko od blogerky Karolíny Kamberské. Nechte přes noc péct, druhý den si pak pochutnejte!

Paprikový hermelín s toskánským čatní

Rodina, přátelé, chlebíčky a Novoroční přípitek. Je váš Silvestr stále stejný a chybí mu něco nového? Pokud ano, vyzkoušejte místo nudných chlebíčků a jednohubek třeba vlastnoručně vyrobené čatní plné vánočního koření napárované s Hermelínem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy