REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Novoroční čočka po staročesku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přebraná, máčená čočka uvařené ve vývaru, zahuštěná moukou rozmíchanou ve smetaně, servírovaná například s párky a vejci.


Ingredience:
400 gčočky
80 gsádla
2 lžícehladké mouky
200 mlšlehačky
1 lvývaru
2 ksstředně velké cibule
voda
pepř
ocet
sůl
K podávání:
opečená cibulka, vejce uvařená na tvrdo, párky uvařené ve vodě, čerstvý chléb ....

Postup:
  1. Čočku přebereme, několikrát propláchneme, zalijeme vodou a necháme 1-2 hodiny bobtnat (nejlépe v chladu)
  2. Na sádle orestujeme oloupanou, na tenká kolečka nakrájenou, cibuli, podlijeme vývarem, přidáme okapanou čočku, pepř a dolijeme dle potřeby vodou
  3. Čočku uvaříme do měkka, bude to trvat cca 20 až 25 minut, pak do ní zašleháme smetanu rozmíchanou s hladkou moukou
  4. Vše ještě chvíli povaříme, dochutíme pepřem a solí, případně kapkou octa
  5. Takto připravenou čočku servírujeme ozdobenou cibulkou oorestovanou na sádle, s párky ohřátými ve vodě a vejci uvařenými na tvrdo spolu s chlebem.
Doporučení:

Párky lze nahradit například opečenou klobáskou nebo plátky uzeného masa. K čočce se také skvěle hodí nakládané kyselé okurky.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy