REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

slavnostní menu


Africký sumeček a houbový Kuba

Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.

Aspiková vejce

Vaječné skořápky naplněné šunkou, bylinkami a zeleninou, zalité vývarem smíchaným se želatinou, po ztuhnutí rozklepnuté … vyrobená vejce vhodná na Velikonoční stůl.

Babiččin velikonoční mazanec

Mazanec podle staročeského receptu našich pra, pra, prababiček. Jde o kynutý sladký bochník ochucený vanilkovým cukrem, nasekanými loupanými mandlemi, rozinkami ….

Bažant s rýží

Pečený bažant na másle s rýží a paprikou.

Bažantí stehýnka s bramborovými noky

S anglickou slaninou pečená bažantí stehna, podávaná s bramborovými noky připravenými ze strouhané karotky, hrubé mouky, vejce, másla a samozřejmě uvařených brambor.

Belgický tatarák s brambory Golden Wedges Original

Patří tatarák mezi vaše oblíbené jídlo? Tak určitě vyzkoušejte i belgický tatarák připravený podle tohoto receptu. Určitě si pochutnáte!

Bezlepková velikonoční sekaná s cizrnou

Zabere to trochu více času, ale výsledek bude prostě skvělý! Vyzkoušejte tento recept na moc dobou velikonoční nádivku, kterou si mohou dopřát i lidé s alergií na klasickou mouku.

Bílá klobása opékaná

Každý vánočního kapra nemusí, často se na slavnostním stole o Vánocích objevují pečené klobásy. Tady je jeden z nejjednodušších a přitom nejchutnějších receptů na opečenou bílou vinnou nebo smetanovou klobásu.

Bílá klobása smažená

Typická vánoční nebo silvestrovská večeře.

Bio kuře s velikonoční nádivkou

Velikonoční recept na kuře upečené v troubě nadité velikonoční nádivkou. Recept ze surovin v bio kvalitě.

Bramborákový trhanec s tvarůžky

Slaná varianta trhance skvělá například jako večeře na velikonoční Škaredou středu. Na Škaredou nebo také Sazometnou středu si v minulosti křesťané připomínali Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek, proto se také tento den podávalo nějaké škaredé jídlo, například jako právě sladký, či slaný trhanec.

Candát s mandlemi, citrónovo-tymiánové brambory

Pokud nejste příznivcem smaženého kapra s bramborovým salátem, zkuste letos při pravit odlehčenou štědrovečerní večeři po vzoru blogerského páru P&G foodies. Recept připravený ve spolupráci s firmou FINO.

Čočkovo-ořechová sekaná s balzamikovým glazé

Recept na veganské velikonoční menu, konkrétně na úžasnou sekanou bez kousku masa, přesto moa a moc dobrou, kterou určitě ocení i masožravci.

Dančí hřbet s vinnou omáčkou

Grilované plátky dančího hřbetu podávané se sýrovými noky, mírně přelité vinnou omáčkou.

Dančí na víně s brambory Golden Wedges Original

V talkovém hrnci podušené kostky dančího masa spolu s kořenovou zeleninou, bylinkami a kořením, podlité červeným vínem a vodou nebo vývarem. Dančí servírované s bramborovými měsíčky upečenými v troubě.

Dančí plátky na barevném pepři, ragú ze smržů

Na minutku připravené plátky kančí marinované kýty, servírované s ragú ze smržů připraveného ve výpeku po opečeném mase. Jako další příloha se hodí opečené brambory.

Domácí hamburger z vinné klobásy

Trochu netradiční úprava vinné klobásy, pro milovníky různých burgerů. Recept na hamburger z vinné klobásy vás dostane. Takto upravená vinná klobása vám zachutná a budete si ji dělat nejen na Vánoce či Silvestra, ale po celý rok.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu

Originální velikonoční pokrmy? Zkuste tento recept z Vinařské kuchařky spolku vinařů Dunajovské kopce. Na bílou velikonoční sobotu by se mělo podávat právě kynuté, sladké…

Dušená telecí pečeně se zeleninou a těstovinami

V celku na cibulce a tymiánu upečená telecí pečeně, servírovaná nakrájená na plátky spolu s povařenou zeleninou a těstovinami, přelitá omáčkou z vydušené šťávy.

Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.