slavnostní menu
Africký sumeček a houbový Kuba
Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.
Aspiková vejce
Vaječné skořápky naplněné šunkou, bylinkami a zeleninou, zalité vývarem smíchaným se želatinou, po ztuhnutí rozklepnuté … vyrobená vejce vhodná na Velikonoční stůl.
Babiččin velikonoční mazanec
Mazanec podle staročeského receptu našich pra, pra, prababiček. Jde o kynutý sladký bochník ochucený vanilkovým cukrem, nasekanými loupanými mandlemi, rozinkami ….
Bažant s rýží
Pečený bažant na másle s rýží a paprikou.
Bažantí stehýnka s bramborovými noky
S anglickou slaninou pečená bažantí stehna, podávaná s bramborovými noky připravenými ze strouhané karotky, hrubé mouky, vejce, másla a samozřejmě uvařených brambor.
Bezlepková velikonoční sekaná s cizrnou
Zabere to trochu více času, ale výsledek bude prostě skvělý! Vyzkoušejte tento recept na moc dobou velikonoční nádivku, kterou si mohou dopřát i lidé s alergií na klasickou mouku.
Bílá klobása opékaná
Každý vánočního kapra nemusí, často se na slavnostním stole o Vánocích objevují pečené klobásy. Tady je jeden z nejjednodušších a přitom nejchutnějších receptů na opečenou bílou vinnou nebo smetanovou klobásu.
Bílá klobása smažená
Typická vánoční nebo silvestrovská večeře.
Bio kuře s velikonoční nádivkou
Velikonoční recept na kuře upečené v troubě nadité velikonoční nádivkou. Recept ze surovin v bio kvalitě.
Candát s mandlemi, citrónovo-tymiánové brambory
Pokud nejste příznivcem smaženého kapra s bramborovým salátem, zkuste letos při pravit odlehčenou štědrovečerní večeři po vzoru blogerského páru P&G foodies. Recept připravený ve spolupráci s firmou FINO.
Dančí hřbet s vinnou omáčkou
Grilované plátky dančího hřbetu podávané se sýrovými noky, mírně přelité vinnou omáčkou.
Dančí plátky na barevném pepři, ragú ze smržů
Na minutku připravené plátky kančí marinované kýty, servírované s ragú ze smržů připraveného ve výpeku po opečeném mase. Jako další příloha se hodí opečené brambory.
Domácí hamburger z vinné klobásy
Trochu netradiční úprava vinné klobásy, pro milovníky různých burgerů. Recept na hamburger z vinné klobásy vás dostane. Takto upravená vinná klobása vám zachutná a budete si ji dělat nejen na Vánoce či Silvestra, ale po celý rok.
Dušená telecí pečeně se zeleninou a těstovinami
V celku na cibulce a tymiánu upečená telecí pečeně, servírovaná nakrájená na plátky spolu s povařenou zeleninou a těstovinami, přelitá omáčkou z vydušené šťávy.
Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré
Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.
Flambovaný krůtí řízek s těstovinami
Plátky z krůtích prsou opečené zprudka na dobře rozpáleném oleji, zapečené pod pokličkou spolu se šunkou a ananasem, flambované.
Hermelín s fíkovým čatní
Tento recept sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a je určený opravdu mlsným gurmánským jazýčkům. Tip na silvestrovské pohoštění k dobrému vínu.
Hovězí líčka po burgundsku, bramborovo-celerové pyré
Stará francouzská klasika – pozvolna pečená hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině spolu se žampiony. Podávaná s jemným celerovo-bramborovým pyré.
Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri
Tip na valentýnský hlavní chod. Tento úžasný recept vytvořil a podle něj uvařil Marek Pavala, šéfkuchař a fotograf, více chutných receptů najdete na blog.kitchenaid.cz
Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který naši předci nedali dopustit z mnoha důvodů. I dnes se objevuje na stolech mnoha bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, třeba si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.
reklama