REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Babiččin velikonoční mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec podle staročeského receptu našich pra, pra, prababiček. Jde o kynutý sladký bochník ochucený vanilkovým cukrem, nasekanými loupanými mandlemi, rozinkami ….


Ingredience:
230 ghrubé mouky
100 gpolohrubé mouky
70 gpovoleného másla
60 gcukru
40 gnasekaných loupaných mandlí
40 grozinek
120 mlvlažného mléka
1 ksvejce na pomazání
1 kssáček vanilkového cukru
1/2 kskostky droždí
mandlové plátky na posypání
nastrouhaná kůra z 1 citronu
větší špetka soli

Postup:
  1. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme důlek, vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí, do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance
  2. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka, vypracujeme těsto a poté vmícháme rozinky a mandle
  3. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál a necháme 30 minut odpočinout, zrání těsta nepodceňujte, spojují se v něm chutě!
  4. Potom těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek
  5. Dáme na pečicí papír na plech a asi 1 hodinu necháme vykynout
  6. Mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. NEZAPOMEŇTE! Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže.
  7. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40–50 minut.
Poznámka:

Recept k článku: O Bílé sobotě si vychutnejte mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy