REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Babiččin velikonoční mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec podle staročeského receptu našich pra, pra, prababiček. Jde o kynutý sladký bochník ochucený vanilkovým cukrem, nasekanými loupanými mandlemi, rozinkami ….


Ingredience:
230 ghrubé mouky
100 gpolohrubé mouky
70 gpovoleného másla
60 gcukru
40 gnasekaných loupaných mandlí
40 grozinek
120 mlvlažného mléka
1 ksvejce na pomazání
1 kssáček vanilkového cukru
1/2 kskostky droždí
mandlové plátky na posypání
nastrouhaná kůra z 1 citronu
větší špetka soli

Postup:
  1. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme důlek, vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí, do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance
  2. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka, vypracujeme těsto a poté vmícháme rozinky a mandle
  3. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál a necháme 30 minut odpočinout, zrání těsta nepodceňujte, spojují se v něm chutě!
  4. Potom těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek
  5. Dáme na pečicí papír na plech a asi 1 hodinu necháme vykynout
  6. Mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. NEZAPOMEŇTE! Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže.
  7. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40–50 minut.
Poznámka:

Recept k článku: O Bílé sobotě si vychutnejte mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy