REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O Bílé sobotě si vychutnejte mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přípravy na samotné Velikonoce probíhaly právě v sobotu. Uklízelo se, peklo se slavnostní pečivo a barvila se vajíčka. Právě kraslice jsou nejtypičtějším symbolem těchto jarních svátků a jsou znamením nového života, znovuzrození.


O Bílé sobotě ráno ještě před východem slunce bylo nutné důkladně vymést smetí, a to nejlépe novým koštětem. Věřilo se, že díky tomu se domu vyhne hmyz. S tímto dnem se pojí i zvyk zamilovaných – chodníčky lásky. Mladí chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A hlavně o Bílé sobotě byl ten nejvyšší čas vypravit se pro vrbové proutí.

Na slavnostních stolech se postupně začaly objevovat dobroty jako mazance a beránci. Připravovaly se lehké jarní polévky a dovoleny byly už i klobásky a nádivky. Vyzkoušejte náš báječný mazanec.

 

Babiččin velikonoční mazanec

Co budeme potřebovat:

  • 230 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce na pomazání
  • 60 g cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 120 ml vlažného mléka
  • 70 g povoleného másla
  • větší špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 40 g rozinek
  • 40 g nasekaných loupaných mandlí
  • mandlové plátky na posypání

Postup:

V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto a poté vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál a necháme 30 minut odpočinout. Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě!

Potom těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na pečicí papír na plech a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky. NEZAPOMEŇTE! Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40–50 minut.

 

 

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze

K tomuto sladkému velikonočnímu pokušení bych opět zvolil polosladké bílé víno. Z odrůd bych volil odrůdy z řady pinotů jako Rulandské bílé a Rulandské šedé ze slovácké či velkopavlovické podoblasti a ročníků 2016 nebo 2015.

 

Vybírejte vína ze Salonu vín:

Rulandské bílé 2015, pozdní sběr – Vinařství ZD Němčičky
Rulandské šedé 2015, výběr z hroznů – B M Vinařství s. r. o.
Rulandské šedé 2015, výběr z hroznů – Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice a. s.

 

Zdroj fotografií: Shutterstock a Vinařský fond

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy