REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dančí hřbet s vinnou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované plátky dančího hřbetu podávané se sýrovými noky, mírně přelité vinnou omáčkou.


Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby:
500 gdančího hřbetu bez kosti
80 ganglické slaniny
4 gbobulek jalovce
50 mlolivového oleje
1 dlčerveného vína
pepř
sůl
Na omáčku:
100 gmrkve
100 gceleru
50 gperličkové cibule
50 gcibule
50 grajčat
40 gmásla
50 mlhovězího vývaru
50 mloleje
2 dlčerveného vína
Sýrové noky:
250 gbílého chleba
250 gementálu
80 gstrouhaného parmazánu
15 ghladké mouky
10 gmásla (do těsta)
200 mlmléka
2 ksvajec
1 ksstředně velké cibule
1 ksžloutku
2 lžícesekané petrželky
muškátový květ
mletý pepř
sůl

Postup:

Příprava masa:
1. Očištěný hřbet zbavený blan nakrájíme na stejně velké špalíčky
2. Červené víno smícháme s jalovcem, olejem, pepřem a vše umixujeme
3. Do vzniklé marinády maso namočíme, potom zabalíme do plátků slaniny a uložíme v chladu (v této fázi si připravíme omáčku a sýrové noky)
4. V pánvi na rozehřátém oleji odleželé maso opečeme ze všech stran, pak dáme v pekáčku do trouby a pečeme dalších 10 minut, slanina by měla být dozlatova a maso na omak pružné.
5. Maso nakrájíme na tenké plátky, upravíme na talíř a přidáme omáčku.

Příprava omáčky:
1. Mrkev a celer, očistíme, nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme a druhou přidáme do kastrůlku, kde rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli
2. Zeleninu orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená rajčata, zalijeme vínem a dusíme do úplného rozvaření, podle potřeby přidáme hovězí vývar
3. Rozvařenou zeleninu rozmixujeme a do omáčky přidáme zbytek nakrájené zeleniny, perličkovou cibulku a vaříme dalších 10 minut
4. Nakonec vmícháme máslo a omáčku uchováme v teple.

Příprava sýrových noků:
1. Chleba nakrájíme na oplátky, přelijeme mlékem a necháme nasáknout
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle
3. Sýr nakrájíme na jemné kostičky, které spolu s cibulí, hladkou moukou, vejci, žloutkem přidáme k namočenému chlebu a vypracujeme těsto, do kterého vmícháme ještě bylinky a koření
4. Lžící a mokrou rukou vytvarujeme noky ve velikosti vejce, dáme do osolené horké vody a vaříme asi 12–
15 minut
5. Po scezení je necháme okapat na utěrce nebo papírovém ubrousku
6. Noky podáváme posypané strouhaným parmazánem a polité rozpuštěným máslem.

Doporučení:

Příloha: Sýrové noky nebo bramborové škubánky (prolisované brambory promícháme s hrstí mouky, necháme chvíli pod pokličkou a vykrajujeme lžící).

Poznámka:

Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy