Grilované plátky dančího hřbetu podávané se sýrovými noky, mírně přelité vinnou omáčkou.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
500 g | dančího hřbetu bez kosti |
80 g | anglické slaniny |
4 g | bobulek jalovce |
50 ml | olivového oleje |
1 dl | červeného vína |
pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
100 g | mrkve |
100 g | celeru |
50 g | perličkové cibule |
50 g | cibule |
50 g | rajčat |
40 g | másla |
50 ml | hovězího vývaru |
50 ml | oleje |
2 dl | červeného vína |
Sýrové noky: | |
250 g | bílého chleba |
250 g | ementálu |
80 g | strouhaného parmazánu |
15 g | hladké mouky |
10 g | másla (do těsta) |
200 ml | mléka |
2 ks | vajec |
1 ks | středně velké cibule |
1 ks | žloutku |
2 lžíce | sekané petrželky |
muškátový květ | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
Příprava masa:
1. Očištěný hřbet zbavený blan nakrájíme na stejně velké špalíčky
2. Červené víno smícháme s jalovcem, olejem, pepřem a vše umixujeme
3. Do vzniklé marinády maso namočíme, potom zabalíme do plátků slaniny a uložíme v chladu (v této fázi si připravíme omáčku a sýrové noky)
4. V pánvi na rozehřátém oleji odleželé maso opečeme ze všech stran, pak dáme v pekáčku do trouby a pečeme dalších 10 minut, slanina by měla být dozlatova a maso na omak pružné.
5. Maso nakrájíme na tenké plátky, upravíme na talíř a přidáme omáčku.
Příprava omáčky:
1. Mrkev a celer, očistíme, nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme a druhou přidáme do kastrůlku, kde rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli
2. Zeleninu orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená rajčata, zalijeme vínem a dusíme do úplného rozvaření, podle potřeby přidáme hovězí vývar
3. Rozvařenou zeleninu rozmixujeme a do omáčky přidáme zbytek nakrájené zeleniny, perličkovou cibulku a vaříme dalších 10 minut
4. Nakonec vmícháme máslo a omáčku uchováme v teple.
Příprava sýrových noků:
1. Chleba nakrájíme na oplátky, přelijeme mlékem a necháme nasáknout
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle
3. Sýr nakrájíme na jemné kostičky, které spolu s cibulí, hladkou moukou, vejci, žloutkem přidáme k namočenému chlebu a vypracujeme těsto, do kterého vmícháme ještě bylinky a koření
4. Lžící a mokrou rukou vytvarujeme noky ve velikosti vejce, dáme do osolené horké vody a vaříme asi 12–
15 minut
5. Po scezení je necháme okapat na utěrce nebo papírovém ubrousku
6. Noky podáváme posypané strouhaným parmazánem a polité rozpuštěným máslem.
Příloha: Sýrové noky nebo bramborové škubánky (prolisované brambory promícháme s hrstí mouky, necháme chvíli pod pokličkou a vykrajujeme lžící).
Poznámka:Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.