REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dančí hřbet s vinnou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované plátky dančího hřbetu podávané se sýrovými noky, mírně přelité vinnou omáčkou.


Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby:
500 gdančího hřbetu bez kosti
80 ganglické slaniny
4 gbobulek jalovce
50 mlolivového oleje
1 dlčerveného vína
pepř
sůl
Na omáčku:
100 gmrkve
100 gceleru
50 gperličkové cibule
50 gcibule
50 grajčat
40 gmásla
50 mlhovězího vývaru
50 mloleje
2 dlčerveného vína
Sýrové noky:
250 gbílého chleba
250 gementálu
80 gstrouhaného parmazánu
15 ghladké mouky
10 gmásla (do těsta)
200 mlmléka
2 ksvajec
1 ksstředně velké cibule
1 ksžloutku
2 lžícesekané petrželky
muškátový květ
mletý pepř
sůl

Postup:

Příprava masa:
1. Očištěný hřbet zbavený blan nakrájíme na stejně velké špalíčky
2. Červené víno smícháme s jalovcem, olejem, pepřem a vše umixujeme
3. Do vzniklé marinády maso namočíme, potom zabalíme do plátků slaniny a uložíme v chladu (v této fázi si připravíme omáčku a sýrové noky)
4. V pánvi na rozehřátém oleji odleželé maso opečeme ze všech stran, pak dáme v pekáčku do trouby a pečeme dalších 10 minut, slanina by měla být dozlatova a maso na omak pružné.
5. Maso nakrájíme na tenké plátky, upravíme na talíř a přidáme omáčku.

Příprava omáčky:
1. Mrkev a celer, očistíme, nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme a druhou přidáme do kastrůlku, kde rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli
2. Zeleninu orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená rajčata, zalijeme vínem a dusíme do úplného rozvaření, podle potřeby přidáme hovězí vývar
3. Rozvařenou zeleninu rozmixujeme a do omáčky přidáme zbytek nakrájené zeleniny, perličkovou cibulku a vaříme dalších 10 minut
4. Nakonec vmícháme máslo a omáčku uchováme v teple.

Příprava sýrových noků:
1. Chleba nakrájíme na oplátky, přelijeme mlékem a necháme nasáknout
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle
3. Sýr nakrájíme na jemné kostičky, které spolu s cibulí, hladkou moukou, vejci, žloutkem přidáme k namočenému chlebu a vypracujeme těsto, do kterého vmícháme ještě bylinky a koření
4. Lžící a mokrou rukou vytvarujeme noky ve velikosti vejce, dáme do osolené horké vody a vaříme asi 12–
15 minut
5. Po scezení je necháme okapat na utěrce nebo papírovém ubrousku
6. Noky podáváme posypané strouhaným parmazánem a polité rozpuštěným máslem.

Doporučení:

Příloha: Sýrové noky nebo bramborové škubánky (prolisované brambory promícháme s hrstí mouky, necháme chvíli pod pokličkou a vykrajujeme lžící).

Poznámka:

Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Pravá gouda? Jedině ta holandská

Název sýru gouda zlidověl a tento oblíbený typ se vyrábí prakticky po celém světě. Ale ta pravá nefalšovaná gouda pochází pouze z Holandska (holandská gouda je chráněné zeměpisné označení původu) a je označována jako jeden z nejlepších sýrů na světě! A právě takovou goudu si pro vás přichystal Košík v rámci svojí privátní řady Authentic, která dbá na kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Právě do tohoto konceptu spadá rodinná nizozemská farma De Jongenhoeve. Pod vedením farmáře Floora de Jonga tu udržují více jak 100letou tradici výroby skvělých holandských sýrů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy