Recept na veganské velikonoční menu, konkrétně na úžasnou sekanou bez kousku masa, přesto moa a moc dobrou, kterou určitě ocení i masožravci.
Ingredience:
3 hrnky | uvařené čočky |
1 hrnek | vlašských ořechů |
1 hrnek | nastrouhaného celeru |
1 hrnek | nastrouhané mrkve |
1/2 hrnku | špaldové nebo ovesné mouky |
1/2 hrnku | strouhanky |
1/3 hrnku | sušených brusinek |
3 lžíce | balzamikového octa |
3 lžíce | mletých lněných semínek |
2 lžíce | olivového oleje |
1 a ½ lžíce | javorového sirupu |
1 lžička | tymiánu |
1 lžička | oregana |
70 ml | rajčatového protlaku |
40 ml | jablečného pyré |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | nadrobno nakrájené cibule |
1 ks | menší nastrouhané jablko |
špetka chilli | |
pepř, | |
sůl |
Postup:
- Uvařenou čočku rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Nasekané ořechy vložíme do rozehřáté trouby na 160 °C a pečeme přibližně 8–10 minut, poté necháme vychladnout.
- Na pánvi s trochou oleje orestujeme cibuli a česnek dozlatova. Přidáme celer a mrkev a několik minut vaříme. Nakonec přidáme nastrouhané jablko, brusinky, tymián, oregano, sůl a pepř.
- Do mísy s čočkou přidáme ořechy, lněné semínko, ovesnou mouku, strouhanku a zeleninovou směs a důkladně promícháme. Dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli. Pokud by byla směs příliš suchá, lze přidat lžíci vody. Vmačkáme do formy.
- V misce smícháme rajčatový protlak, jablečné pyré, balzamikový ocet a javorový sirup. Touto omáčkou potřeme sekanou.
- Dáme ji péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 45–55 minut.
Recept k článku: Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany
Poznámka:Zdroj: veganskaspolecnost.cz