Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který naši předci nedali dopustit z mnoha důvodů. I dnes se objevuje na stolech mnoha bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, třeba si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.
Ingredience:
Počet porcí: 4 | |
Ingredience na vepřové: | |
0,5 kg | vepřové krkovice bez kost |
280 g | rajčatového protlaku |
2 lžíce | kečupu |
2 lžíce | medu |
2 lžíce | plnotučné hořčice |
1 lžíce | sladké mleté papriky |
1 lžíce | cukru krupice |
5 ks | stroužků česneku |
čerstvě mletý pepř | |
slunečnicový olej | |
sůl | |
Ingredience na kaši: | |
500 g | zeleného hrachu |
0,5 l | zeleninového vývaru |
120 ml | mléka |
2 ks | velké stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
Postup trhané vepřové:
- Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
- Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
- Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
- Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
- Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
- Podávejte s hrachovou kaší.
Postup hrachová kaše:
- Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
- Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
- Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
- Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
- Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
- Kaši zjemněte lžící másla.
Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.