REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí svíčková se zeleninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky marinované hovězí svíčkové servírované spolu s orestovanou a pak chvíli podušenou zeleninou.


Ingredience:
2 ksstroužky česneku
4 lžícesojové omáčky
šťáva z 1 ks pomeranče
čerstvě podrcený pepř
hrubozrnná sůl
Na zeleninouvou přílohu:
400 gna proužky nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer ...)
150 gkonzervovaného bulguru, kukuřice a hrášku
2 lžíceposekané petrželky
2 lžícerostlinného tuku
1 ksvětší cibule
vývar nebo voda
pepř
sůl
několik snítek tymiánu na ozdobu
4 ksplátky hovězí svíčkové

Postup:

1. Prolisovaný česnek smícháme se sójovou omáčkou, pomerančovou šťávou a pepřem, maso omyjeme, osušíme a zalijeme připravenou marinádou, necháme 15 minut marinovat
2. Zeleninu omyjeme a očistíme, nakrájíme na tenké malé hranolky, konzervovanou necháme důkladně okapat ne cedníku
3. Na proužky nakrájenou zeleninu zprudka orestujeme na pánvi na oleji spolu s oloupanou a na tenká kolečka nakrájenou cibulí, zeleninu mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 15 minut, osolíme a opepříme, ke konci přidáme i zeleninu konzervovanou a nesekanou petrželku, zamícháme a necháme vše důkladně prohřát
4. Maso vytáhneme z marinády, z obou stran osolíme a posypeme pepřem, asi 3-5 minut z každé strany opékáme na rozehřátém tuku, hotové necháme 5 minut odpočinout (doma opékání záleží na tom, zda chcete steaky médium, krvavé nebo úplně propečené)
5. Do vypečené šťávy po mase přidáme marinádu a 6 lžic vody nebo vývaru, 2 minuty povaříme a podle chuti osolíme, případně i okořeníme pepřem
6. Steaky svíčkové servírujeme mírně přelité připravenou šťávou z výpeku spolu se zeleninou, jednotlivé porce zdobíme snítky tymiánu.

Doporučení:

Jako další přílohu k masu podáváme nejlépe opečené brambory, bramborové pyré, nebo jen čerstvý chléb.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy