REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí svíčková se zeleninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky marinované hovězí svíčkové servírované spolu s orestovanou a pak chvíli podušenou zeleninou.


Ingredience:
2 ksstroužky česneku
4 lžícesojové omáčky
šťáva z 1 ks pomeranče
čerstvě podrcený pepř
hrubozrnná sůl
Na zeleninouvou přílohu:
400 gna proužky nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer ...)
150 gkonzervovaného bulguru, kukuřice a hrášku
2 lžíceposekané petrželky
2 lžícerostlinného tuku
1 ksvětší cibule
vývar nebo voda
pepř
sůl
několik snítek tymiánu na ozdobu
4 ksplátky hovězí svíčkové

Postup:

1. Prolisovaný česnek smícháme se sójovou omáčkou, pomerančovou šťávou a pepřem, maso omyjeme, osušíme a zalijeme připravenou marinádou, necháme 15 minut marinovat
2. Zeleninu omyjeme a očistíme, nakrájíme na tenké malé hranolky, konzervovanou necháme důkladně okapat ne cedníku
3. Na proužky nakrájenou zeleninu zprudka orestujeme na pánvi na oleji spolu s oloupanou a na tenká kolečka nakrájenou cibulí, zeleninu mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 15 minut, osolíme a opepříme, ke konci přidáme i zeleninu konzervovanou a nesekanou petrželku, zamícháme a necháme vše důkladně prohřát
4. Maso vytáhneme z marinády, z obou stran osolíme a posypeme pepřem, asi 3-5 minut z každé strany opékáme na rozehřátém tuku, hotové necháme 5 minut odpočinout (doma opékání záleží na tom, zda chcete steaky médium, krvavé nebo úplně propečené)
5. Do vypečené šťávy po mase přidáme marinádu a 6 lžic vody nebo vývaru, 2 minuty povaříme a podle chuti osolíme, případně i okořeníme pepřem
6. Steaky svíčkové servírujeme mírně přelité připravenou šťávou z výpeku spolu se zeleninou, jednotlivé porce zdobíme snítky tymiánu.

Doporučení:

Jako další přílohu k masu podáváme nejlépe opečené brambory, bramborové pyré, nebo jen čerstvý chléb.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy