Plátky marinované hovězí svíčkové servírované spolu s orestovanou a pak chvíli podušenou zeleninou.
Ingredience:
2 ks | stroužky česneku |
4 lžíce | sojové omáčky |
šťáva z 1 ks pomeranče | |
čerstvě podrcený pepř | |
hrubozrnná sůl | |
Na zeleninouvou přílohu: | |
400 g | na proužky nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer ...) |
150 g | konzervovaného bulguru, kukuřice a hrášku |
2 lžíce | posekané petrželky |
2 lžíce | rostlinného tuku |
1 ks | větší cibule |
vývar nebo voda | |
pepř | |
sůl | |
několik snítek tymiánu na ozdobu | |
4 ks | plátky hovězí svíčkové |
Postup:
1. Prolisovaný česnek smícháme se sójovou omáčkou, pomerančovou šťávou a pepřem, maso omyjeme, osušíme a zalijeme připravenou marinádou, necháme 15 minut marinovat
2. Zeleninu omyjeme a očistíme, nakrájíme na tenké malé hranolky, konzervovanou necháme důkladně okapat ne cedníku
3. Na proužky nakrájenou zeleninu zprudka orestujeme na pánvi na oleji spolu s oloupanou a na tenká kolečka nakrájenou cibulí, zeleninu mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 15 minut, osolíme a opepříme, ke konci přidáme i zeleninu konzervovanou a nesekanou petrželku, zamícháme a necháme vše důkladně prohřát
4. Maso vytáhneme z marinády, z obou stran osolíme a posypeme pepřem, asi 3-5 minut z každé strany opékáme na rozehřátém tuku, hotové necháme 5 minut odpočinout (doma opékání záleží na tom, zda chcete steaky médium, krvavé nebo úplně propečené)
5. Do vypečené šťávy po mase přidáme marinádu a 6 lžic vody nebo vývaru, 2 minuty povaříme a podle chuti osolíme, případně i okořeníme pepřem
6. Steaky svíčkové servírujeme mírně přelité připravenou šťávou z výpeku spolu se zeleninou, jednotlivé porce zdobíme snítky tymiánu.
Jako další přílohu k masu podáváme nejlépe opečené brambory, bramborové pyré, nebo jen čerstvý chléb.