REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Low carb vánoční štola na váš sváteční stůl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční štola je zhotovena z těsta z bílé mouky, je plná ořechů, rozinek a sladkého kandovaného ovoce. Co takhle si ale tuto vánoční pochoutku připravit o něco zdravějším způsobem? Vyzkoušejte náš recept na lehkou low carb vánoční štolu, která provoní vaši domácnost a naladí vás na tu správnou vánoční atmosféru. 


Ingredience:
250 gmandlové mouky
125 gtvarohu v kostce
100 gdrcených mandlí
90 gmásla
75 gxylitolu
50 kssušených brusinek bez cukru
1 ksvejce
1/2 baleníkypřícího prášku do pečiva

Postup:
  1. V míse smíchejte všechny suché suroviny, tedy mandlovou mouku, prášek do pečiva, drcené mandle a xylitol. Ve druhé míse si smíchejte všechny mokré ingredience, tedy změklé máslo, vejce a tvaroh. Do těsta opatrně zapracujte sušené brusinky.
  2. Z hotového těsta opatrně vytvarujte štolu. Těsto si vyválejte a pomyslně jej rozdělte na tři třetiny. Jednu krajní třetinu přehněte dovnitř a přes tu přehněte druhou krajní třetinu.
  3. Troubu si předehřejte na 160 °C a štolu pečte 60 až 65 minut. Pokud by se vám náhodou připalovala, lze ji přikrýt alobalem a ten odkrýt až na závěr.
Doporučení:

Proč mandlová mouka? Když si vyhledáte tradiční recept na vánoční štolu, zjistíte, že se peče z klasické hladké mouky. Ta však nezapadá do konceptu low carb stravování. Její zdravější verze se proto peče právě z mandlové mouky, která je přirozeně bezlepková a navíc má nízký glykemický index. Charakteristický je pro ni tedy nízký obsah sacharidů a přitom vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Zkrátka a jednoduše skvělá volba v případě, že se chcete na Vánoce stravovat odlehčeně.

Poznámka:

Užijte si sladké vánoční pečení a mlsání bez výčitek. Pro přípravu nízkosacharidového vánočního cukroví a pečiva využijete ořechové mouky, nízkosacharidová sladidla a další důležité suroviny pro zdravé pečení.

Recept k článku: Vánoce bez kalorií

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy