REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
4 kspstruzi
1 ksmenší cibule, nebo šalotka
1 ksčesnek
1 ksřapíkatý celer
800 gbrambor
cca 200 glistový špenát (čerstvý, nebo mražený)
cca 100 gsýru Ricotta
olivový olej
smetana
máslo
voda
sůl

Postup:

1. Ze pstruhů vykrojíme filety, připadně je můžeme v rybárně koupit připravené
2. Na kapce olivového oleje s máslem orestujeme pokrájenou šalotku do sklovata, přidáme rozetřený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme čerstvý pokrájený špenát (nebo rozmrazené, přebytečné vody zbavené listy), dochutíme solí a pepřem, stáhneme z tepla a přidáme Ricottu
3. Filety naplníme připravenou směsí, zavineme jako roládku a zajistíme pomocí párátka
4. Závitky položíme na pánev a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 12 minut
5. Mezitím si uvaříme oloupané brambory, které odcedíme a vložíme
do základu připraveného z nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru opečeného na olivovém oleji
6. Brambory s celerem rozšťoucháme a metlou rozšleháme s kapkou smetany a másla, dochutíme solí
7. Rybí závitky po upečení přendáme na teplý talíř, pánev s výpekem 
z ryb položíme na oheň, zakápneme citronem, postrouháme troškou citrusové kůry, podlijeme asi 1 dl smetany a lžící másla a omáčku svaříme na požadovanou hustotu
8. Na teplý talíř servírujeme 2 závitky ze pstruha podlité citrónovou omáčkou, které doplníme pyré z brambor.

Doporučení:

Doporučení sommeliera:Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection. Jaká je charakteristika tohoto vína? Vyšší zlatavá barva, elegantní ovocná vůně připomínající sušené meruňky, luční kvítí v pozadí s tóny medové plástve. Chuť je bohatá, širšího těla s pevnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 239 Kč.

Poznámka:

Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy