Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.
Ingredience:
Suroviny na 4 porce: | |
4 ks | pstruzi |
1 ks | menší cibule, nebo šalotka |
1 ks | česnek |
1 ks | řapíkatý celer |
800 g | brambor |
cca 200 g | listový špenát (čerstvý, nebo mražený) |
cca 100 g | sýru Ricotta |
olivový olej | |
smetana | |
máslo | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Ze pstruhů vykrojíme filety, připadně je můžeme v rybárně koupit připravené
2. Na kapce olivového oleje s máslem orestujeme pokrájenou šalotku do sklovata, přidáme rozetřený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme čerstvý pokrájený špenát (nebo rozmrazené, přebytečné vody zbavené listy), dochutíme solí a pepřem, stáhneme z tepla a přidáme Ricottu
3. Filety naplníme připravenou směsí, zavineme jako roládku a zajistíme pomocí párátka
4. Závitky položíme na pánev a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 12 minut
5. Mezitím si uvaříme oloupané brambory, které odcedíme a vložíme
do základu připraveného z nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru opečeného na olivovém oleji
6. Brambory s celerem rozšťoucháme a metlou rozšleháme s kapkou smetany a másla, dochutíme solí
7. Rybí závitky po upečení přendáme na teplý talíř, pánev s výpekem
z ryb položíme na oheň, zakápneme citronem, postrouháme troškou citrusové kůry, podlijeme asi 1 dl smetany a lžící másla a omáčku svaříme na požadovanou hustotu
8. Na teplý talíř servírujeme 2 závitky ze pstruha podlité citrónovou omáčkou, které doplníme pyré z brambor.
Doporučení sommeliera:Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection. Jaká je charakteristika tohoto vína? Vyšší zlatavá barva, elegantní ovocná vůně připomínající sušené meruňky, luční kvítí v pozadí s tóny medové plástve. Chuť je bohatá, širšího těla s pevnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 239 Kč.
Poznámka:Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.