REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jihočeský houbový kuba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský vánoční pokrm, ve kterém nesmí chybět stroček trubkovitý. Tato houba barví pokrm do černa.


Ingredience:
250 gkrupek
25 gsušeného stročku
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
majoránka
husí sádlo
kmín
sůl
osolená voda na uvaření krup

Postup:

1. Kroupy propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě s kmínem do měkka
2. Uvařené kroupy scedíme, znovu propláchneme a necháme okapat
3. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme předem namočené stročky a podusíme doměkka
4. Pekáč vymažeme sádlem, krupky smícháme podušenými stročky, ochutíme česnekem, majoránkou a solí, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a dáme na 20 minut zapéct do trouby
5. Hotového kubu podáváme teplého, výborně k němu chutnají kyselé okurky.

Doporučení:

Nemáme-li sušené stročky, použijeme směs sušených hřibovitých hub, pokrm lze připravit ale i z hub čerstvých.Více o stročku trubkovitém najdete v našem atlase hub zde: Stroček trubkovitý.

Poznámka:

Stroček se suší a používá do vánočního kuby nebo polévek, či upravuje jako falešná husí krev. Má mnoho lidových názvů: kominíček, pantoflíček, trubci, trubky. Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy