REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vánoční, silvestrovské a novoroční

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

Novoroční recept na chutné, pomalu pečené, masíčko od blogerky Karolíny Kamberské. Nechte přes noc péct, druhý den si pak pochutnejte!

Paprikový hermelín s toskánským čatní

Rodina, přátelé, chlebíčky a Novoroční přípitek. Je váš Silvestr stále stejný a chybí mu něco nového? Pokud ano, vyzkoušejte místo nudných chlebíčků a jednohubek třeba vlastnoručně vyrobené čatní plné vánočního koření napárované s Hermelínem.

Pečení šneci z vinné klobásky, bramborová kaše, kompot

Někdo o štědrém dnu nejí rybu a volí jiná tradiční jídla, na kterých si pochutná na Ježíška. Velmi často je to různě upravená vinná klobáska, například smažená, či pečená podle tohoto receptu.

Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou

Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů.

Pečený rosbíf s křenem a tvarohovou remuládou

Tento pokrm je především určený a vhodný pro redukční dietu a pro dietáře, kteří si chtějí i o vánocích dopřát dobré jídlo.

Pečený rostbíf s tvarohovou remuládou

Tento pokrm je především určený a vhodný pro redukční dietu a pro dietáře, kteří si chtějí i o vánocích dopřát dobré jídlo.

Pepřový hermelín s vánočním čatní

Vyzkoušejte místo klasických chlebíčků a jednohubek třeba vlastnoručně vyrobené čatní plné vánočního koření napárované s Hermelínem. Další tip na malé pohoštění k dobrému vínu.

Pikantní šunka po Švédsku

Šunka uvařená v pikantním nálevu, potřená vejci a obalená ve strouhance, upečená v troubě. Takto připravenou vánoční šunku servírujeme s kroketami nebo omaštěnými vařenými brambory, růžičkovou kapustou a švestkami.

Rosbíf se sardelovou pastou

Tip na slavnostní vánoční nebo silvestrovské menu. Plátky roštěnce podušeného, pak dopečeného v troubě podlitého vínem, servírovaného s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Řízek z vepřové panenky smažený na sádle, bramborový salát

Alternativou ke klasické štědrovečerní večeři v podobě smaženého kapra jsou vepřové řízečky. V našem receptu jsme je nachystali z libové vepřové panenky. Nemohli jsme k nim připravit nic jiného než bramborový salát. Na ten se opravdu těšte, protože jsme si s jeho recepturou pořádně pohráli. Lákavými barvami zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku.

Silvestrovská dršťková polévka

Silvestrovský recept na tradiční obědovou polévku z drštěk, kořenové zeleniny, vývaru po vařeném kolenu nebo bůčku, cibule, česneku a koření. Je skvělá jak na Silvestra, tak druhý den jako vyprošťovák po bujarých oslavách servírovaná pěkně horká, nejlépe spolu s pečivem.

Silvestrovské fondue

Masové nebo sýrové fondue jsou vždycky dobrý nápad všude tam, kde je parta prima lidí, kamarádů nebo dobrých přátel. Právě na Silvestra je dost času a správná atmosféra právě na tento druh přípravy pokrmů přímo na stole.

Silvestrovské marinované plátky z vepřové kýty

Inspirace na silvestrovský oběd, nebo časnou večeři. Den předem marinované plátky vepřové kýty zprudka opečené na oleji, servírované s různě upravenými brambory, nebo chlebem a nějakým zeleninovým salátem.

Silvestrovský hřib – Boletus Silvestrus

Vtipný předkrm na Silvestrovský stůl od pana Marounka. Nastrouhané sýry smíchané s podušenými houbami, vytvarované jako houba, ozdobené a servírované s bílým pečivem. Skvělý recept nejen pro vášnivé houbaře.

Silvestrovští šneci s bylinkovým máslem, zeleninou a pečivem

Šneci, fantastická delikatesa, která je v rámci české gastronomie téměř zapomenuta. Tradiční pokrm, který se v minulosti podával především na Vánoce, jsme pojali zcela netradičně a takto připravení šneci se skvěle hodí například na silvestrovské oslavy.

Slavnostní pošírovaný losos

Pošírovaný losos je skvělý servírovaný na různých oslavách. Můžete si ho připravit i doma, například na Silvestra, určitě tímto pokrmem překvapíte své blízké, nebo přátele. Na pošírovaného lososa je vhodný celý losos obecný (atlantský), keta, nebo například gorbuša o váze od 2-3 kg.

Slavnostní zeleninový koláč

Vánoce jsou svátky, kdy se setkává celá rodina. Připravte svým hostům překvapení a místo tučných chlebíčků s majonézovou pomazánkou jim naservírujte lahodný zeleninový koláč, který chutná skvěle teplý i studený.

Smažený kapr s bramborovým salátem

Typické vánoční menu pro více jak 40 % Čechů! V trojobalu obalené filety nebo podkovy z kapra, usmažené dozlatova, servírované s bramborovým salátem.

Smažený losos v bylinkové strouhance, bramborový salát, limetková majonéza

Smažený losos, bylinky, lehký bramborový salát, toť kombinace, která nadchne každého. Zejména, když ji doplníte sklenkou skvělého růžového Cabernet Sauvignon 2013 kabinet Víno Mikulov Sommelier Club.

Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony

Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.