REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní šunka po Švédsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šunka uvařená v pikantním nálevu, potřená vejci a obalená ve strouhance, upečená v troubě. Takto připravenou vánoční šunku servírujeme s kroketami nebo omaštěnými vařenými brambory, růžičkovou kapustou a švestkami.


Ingredience:
2,5 kgvykoštěné vepřové šunky v celku
1,5 kgbrambor nebo zmrazených kroket
500 grůžičkové kapusty
250 gsušených švestek
4 lžíceprosáté strouhanky
2 lžičkymoučkového cukru
2 lžičkyplnotučné hořčice
1 lžičkacelého černého pepře
1/2 lžičkymletého nového koření
5 kshřebíčků
2 ksbobkové listy
1 kskousek skořicové kůry
1 ksvelké vejce
1 kscibule
1/2 kscitrónu
voda
sůl

Postup:

1. Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše zalijeme asi 4 l vody, do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni ji vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkka
2. Sušené švestky propláchneme a spolu s celou skořicí a oloupaným, na plátky nakrájeným citrónem je povaříme v 1/
2 l vody, potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout
3. Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky
4. Uvařené maso vyjmeme z hrnce, opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty)
5. Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička, asi 20 minut
6. Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a obložíme prochladlými vařenými švestkami, podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu podáváme malé smažené krokety nebo vařené maštěné brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy