Novoroční recept na chutné, pomalu pečené, masíčko od blogerky Karolíny Kamberské. Nechte přes noc péct, druhý den si pak pochutnejte!
Ingredience:
1 ks | masité vepřové koleno |
1 ks | pořádně velká mrkev |
1 ks | střední celer |
1 ks | 510 cm čerstvého křenu |
5 ks | bobkových listů |
4 ks | tenké petržele nebo 1 pastinák |
2 ks | cibule |
500 ml | černého piva |
1 lžíce | celého kmínu |
1/2 lžíce | celého pepře |
1/2 lžičky | oregana |
1-2 snítky | rozmarýnu |
sůl | |
K podávání: strouhaný křen, petrželka, hořčice, chléb |
Postup:
- Kolena naříznete v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla a ze všech stran je osolte
- Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod. Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření a bylinky a přilijte celé pivo
- Zakryjte alobalem, vložte do trouby na 120 stupňů (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kostí. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře
- Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny) při 180°C bude stačit cca 20 minut
- Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat
- Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.