Někdo o štědrém dnu nejí rybu a volí jiná tradiční jídla, na kterých si pochutná na Ježíška. Velmi často je to různě upravená vinná klobáska, například smažená, či pečená podle tohoto receptu.
Ingredience:
800 g | vinné klobásky |
70-80 g | hladká mouka na obalení |
2 vrchovaté lžíce | másla (sádla) |
špejle | |
Na bramborovou kaši: | |
800 g | brambor |
40 g | másla |
200 ml | mléka nebo smetany |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Vinnou klobásu stočíme do jednotlivých šneků a přes příč propíchneme špejlemi
2. Zavinuté klobásy obalíme v hladké mouce a vyskládáme je do pekáče, vytřeného máslem
3. Přidáme kousky másla a v troubě vyhřáté na 200 °C šneky upečeme pěkně dozlatova, po obou stranách, tedy jednou klobásky otočíme asi po 10 minutách pečení
4. Teplé šneky servírujeme například s bramborovou kaší a kompotem, v tomto případě jsme dali kompot z angreštu.
Příprava bramborové kaše:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka
2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme
3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko
4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.
Paprikový hermelín s toskánským čatní
Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou