REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
4 ksfilety candáta s kůží (o váze 150 až 200 g)
1 ksvětší cibule
50 gsušených hub
250 gvelkých ječných krup
drcený kmín (nikoliv mletý)
čerstvá i mletá majoránka
vepřové sádlo
olivový olej
mletý pepř
česnek
voda
sůl

Postup:

1. Den předem namočíme kroupy do studené vody, houby propláchneme vodou a také je na noc namočíme
2. Druhý den kroupy uvaříme doměkka, procedíme a propláchnutím je zbavíme přebytečného škrobu
3. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, utřený česnek, kmín a sůl a mírně podlité vodou chvilku dusíme, takto připravenou směs promísíme s kroupami, ochutnáme
 a dochutíme solí, pepřem a majoránkou dle potřeby, můžeme přidat i posekanou čerstvou majoránku
4. Směs urovnáme do pekáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova
5. Filet candáta rozkrájíme na porce, kůži nařízneme několika příčnými řezy, filety nasolíme a pokmínujeme
6. Na pánev vhodnou i do trouby položíme pečicí papír tak, aby mírně přesahoval ven, do pánve na papír dáme kapku oleje a oříšek másla, pánev rozpálíme, do rozpáleného tuku vložíme rybu kůží dolů a opékáme takto cca 4 minuty, poté filety šetrně obrátíme a s celou pánví vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů asi na 6 minut
7. Filety naaranžujeme na talíře s houbovým kubou a ozdobíme snítkou čerstvé majoránky.

Doporučení:

Doporučení sommeliera:Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů. Víno má krásnou zlatavou barvu a bohaté aroma, které připomíná exotické a sušené ovoce. Má ovocitou, krásně svěží a středně plnou chuť s delší dochutí.Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 170 Kč.

Poznámka:

Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy