REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
4 ksfilety candáta s kůží (o váze 150 až 200 g)
1 ksvětší cibule
50 gsušených hub
250 gvelkých ječných krup
drcený kmín (nikoliv mletý)
čerstvá i mletá majoránka
vepřové sádlo
olivový olej
mletý pepř
česnek
voda
sůl

Postup:

1. Den předem namočíme kroupy do studené vody, houby propláchneme vodou a také je na noc namočíme
2. Druhý den kroupy uvaříme doměkka, procedíme a propláchnutím je zbavíme přebytečného škrobu
3. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, utřený česnek, kmín a sůl a mírně podlité vodou chvilku dusíme, takto připravenou směs promísíme s kroupami, ochutnáme
 a dochutíme solí, pepřem a majoránkou dle potřeby, můžeme přidat i posekanou čerstvou majoránku
4. Směs urovnáme do pekáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova
5. Filet candáta rozkrájíme na porce, kůži nařízneme několika příčnými řezy, filety nasolíme a pokmínujeme
6. Na pánev vhodnou i do trouby položíme pečicí papír tak, aby mírně přesahoval ven, do pánve na papír dáme kapku oleje a oříšek másla, pánev rozpálíme, do rozpáleného tuku vložíme rybu kůží dolů a opékáme takto cca 4 minuty, poté filety šetrně obrátíme a s celou pánví vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů asi na 6 minut
7. Filety naaranžujeme na talíře s houbovým kubou a ozdobíme snítkou čerstvé majoránky.

Doporučení:

Doporučení sommeliera:Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještě lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů. Víno má krásnou zlatavou barvu a bohaté aroma, které připomíná exotické a sušené ovoce. Má ovocitou, krásně svěží a středně plnou chuť s delší dochutí.Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 170 Kč.

Poznámka:

Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy