REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovská dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Silvestrovský recept na tradiční obědovou polévku z drštěk, kořenové zeleniny, vývaru po vařeném kolenu nebo bůčku, cibule, česneku a koření. Je skvělá jak na Silvestra, tak druhý den jako vyprošťovák po bujarých oslavách servírovaná pěkně horká, nejlépe spolu s pečivem.


Ingredience:
600-700 gpropraných, předvařených drštěk
200-300 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru)
100 gsádlo nebo olej (sádlo je tradičnější)
1,5-2 lvývaru například po vaření kolena či bůčku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
1 ksvelké cibule (nebo dvě menší)
1 vrchovatá lžícemleté červené papriky
1 lžičkachilli koření
drcený kmín
pepř
sůl
jíška na zahuštění polévky

Postup:
  1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí, několikrát je spaříme vřelou vodou, potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka, vaříme cca 3 hodiny. Ovšem v hodnější je v dnešní době použít již dršťky proprané a předvařené, tedy polotovar, který lze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut, ovšem někdy i mnohem déle, záleží na výrobci tohoto polotovaru.
  2. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky, pokud nejsou již pokrájené.
  3. Na části tuku osmažíme na kostičky nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do vývaru z kolena nebo bůčku, nemáme-li, lze použít i vodu, ale pak budeme muset polévku více dochutit, například nějakým bujónem. My využíváme na silvestrovskou dršťkovku vývar nejčastěji z povařeného bůčku, který pak nakládáme do směsi papriky, česneku… viz recept dole.
  4. Jakmile jsou dršťky měkké, polévku zahustíme klasickou jíškou připravenou z mouky a tuku, lze použít i kupovanou.
  5. Polévku ještě dochutíme majoránkou, přidáme prolisované stroužky česneku, okořeníme drceným kmínem, pepřem, případně osolíme. Vaříme za občasného promíchání ještě asi 20-30 minut, aby se jíška dobře provařila a polévka pěkně zhoustla.
Doporučení:

Vývar můžeme použít například po uvaření silvestrovského kolena nebo bůčku určeného na naložení, což je skvělá studená silvestrovská pochutina. Recepty zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy