REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovská dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Silvestrovský recept na tradiční obědovou polévku z drštěk, kořenové zeleniny, vývaru po vařeném kolenu nebo bůčku, cibule, česneku a koření. Je skvělá jak na Silvestra, tak druhý den jako vyprošťovák po bujarých oslavách servírovaná pěkně horká, nejlépe spolu s pečivem.


Ingredience:
600-700 gpropraných, předvařených drštěk
200-300 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru)
100 gsádlo nebo olej (sádlo je tradičnější)
1,5-2 lvývaru například po vaření kolena či bůčku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
1 ksvelké cibule (nebo dvě menší)
1 vrchovatá lžícemleté červené papriky
1 lžičkachilli koření
drcený kmín
pepř
sůl
jíška na zahuštění polévky

Postup:
  1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí, několikrát je spaříme vřelou vodou, potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka, vaříme cca 3 hodiny. Ovšem v hodnější je v dnešní době použít již dršťky proprané a předvařené, tedy polotovar, který lze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut, ovšem někdy i mnohem déle, záleží na výrobci tohoto polotovaru.
  2. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky, pokud nejsou již pokrájené.
  3. Na části tuku osmažíme na kostičky nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do vývaru z kolena nebo bůčku, nemáme-li, lze použít i vodu, ale pak budeme muset polévku více dochutit, například nějakým bujónem. My využíváme na silvestrovskou dršťkovku vývar nejčastěji z povařeného bůčku, který pak nakládáme do směsi papriky, česneku… viz recept dole.
  4. Jakmile jsou dršťky měkké, polévku zahustíme klasickou jíškou připravenou z mouky a tuku, lze použít i kupovanou.
  5. Polévku ještě dochutíme majoránkou, přidáme prolisované stroužky česneku, okořeníme drceným kmínem, pepřem, případně osolíme. Vaříme za občasného promíchání ještě asi 20-30 minut, aby se jíška dobře provařila a polévka pěkně zhoustla.
Doporučení:

Vývar můžeme použít například po uvaření silvestrovského kolena nebo bůčku určeného na naložení, což je skvělá studená silvestrovská pochutina. Recepty zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků