REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovská dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Silvestrovský recept na tradiční obědovou polévku z drštěk, kořenové zeleniny, vývaru po vařeném kolenu nebo bůčku, cibule, česneku a koření. Je skvělá jak na Silvestra, tak druhý den jako vyprošťovák po bujarých oslavách servírovaná pěkně horká, nejlépe spolu s pečivem.


Ingredience:
600-700 gpropraných, předvařených drštěk
200-300 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru)
100 gsádlo nebo olej (sádlo je tradičnější)
1,5-2 lvývaru například po vaření kolena či bůčku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
1 ksvelké cibule (nebo dvě menší)
1 vrchovatá lžícemleté červené papriky
1 lžičkachilli koření
drcený kmín
pepř
sůl
jíška na zahuštění polévky

Postup:
  1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí, několikrát je spaříme vřelou vodou, potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka, vaříme cca 3 hodiny. Ovšem v hodnější je v dnešní době použít již dršťky proprané a předvařené, tedy polotovar, který lze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut, ovšem někdy i mnohem déle, záleží na výrobci tohoto polotovaru.
  2. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky, pokud nejsou již pokrájené.
  3. Na části tuku osmažíme na kostičky nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do vývaru z kolena nebo bůčku, nemáme-li, lze použít i vodu, ale pak budeme muset polévku více dochutit, například nějakým bujónem. My využíváme na silvestrovskou dršťkovku vývar nejčastěji z povařeného bůčku, který pak nakládáme do směsi papriky, česneku… viz recept dole.
  4. Jakmile jsou dršťky měkké, polévku zahustíme klasickou jíškou připravenou z mouky a tuku, lze použít i kupovanou.
  5. Polévku ještě dochutíme majoránkou, přidáme prolisované stroužky česneku, okořeníme drceným kmínem, pepřem, případně osolíme. Vaříme za občasného promíchání ještě asi 20-30 minut, aby se jíška dobře provařila a polévka pěkně zhoustla.
Doporučení:

Vývar můžeme použít například po uvaření silvestrovského kolena nebo bůčku určeného na naložení, což je skvělá studená silvestrovská pochutina. Recepty zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy