Silvestrovský recept na tradiční obědovou polévku z drštěk, kořenové zeleniny, vývaru po vařeném kolenu nebo bůčku, cibule, česneku a koření. Je skvělá jak na Silvestra, tak druhý den jako vyprošťovák po bujarých oslavách servírovaná pěkně horká, nejlépe spolu s pečivem.
Ingredience:
600-700 g | propraných, předvařených drštěk |
200-300 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru) |
100 g | sádlo nebo olej (sádlo je tradičnější) |
1,5-2 l | vývaru například po vaření kolena či bůčku |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček černého pepře |
4-5 ks | stroužků česneku |
1 ks | velké cibule (nebo dvě menší) |
1 vrchovatá lžíce | mleté červené papriky |
1 lžička | chilli koření |
drcený kmín | |
pepř | |
sůl | |
jíška na zahuštění polévky |
Postup:
- Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí, několikrát je spaříme vřelou vodou, potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka, vaříme cca 3 hodiny. Ovšem v hodnější je v dnešní době použít již dršťky proprané a předvařené, tedy polotovar, který lze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut, ovšem někdy i mnohem déle, záleží na výrobci tohoto polotovaru.
- Měkké dršťky pokrájíme na nudličky, pokud nejsou již pokrájené.
- Na části tuku osmažíme na kostičky nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do vývaru z kolena nebo bůčku, nemáme-li, lze použít i vodu, ale pak budeme muset polévku více dochutit, například nějakým bujónem. My využíváme na silvestrovskou dršťkovku vývar nejčastěji z povařeného bůčku, který pak nakládáme do směsi papriky, česneku… viz recept dole.
- Jakmile jsou dršťky měkké, polévku zahustíme klasickou jíškou připravenou z mouky a tuku, lze použít i kupovanou.
- Polévku ještě dochutíme majoránkou, přidáme prolisované stroužky česneku, okořeníme drceným kmínem, pepřem, případně osolíme. Vaříme za občasného promíchání ještě asi 20-30 minut, aby se jíška dobře provařila a polévka pěkně zhoustla.
Vývar můžeme použít například po uvaření silvestrovského kolena nebo bůčku určeného na naložení, což je skvělá studená silvestrovská pochutina. Recepty zde: