REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovská dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Silvestrovský recept na tradiční obědovou polévku z drštěk, kořenové zeleniny, vývaru po vařeném kolenu nebo bůčku, cibule, česneku a koření. Je skvělá jak na Silvestra, tak druhý den jako vyprošťovák po bujarých oslavách servírovaná pěkně horká, nejlépe spolu s pečivem.


Ingredience:
600-700 gpropraných, předvařených drštěk
200-300 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru)
100 gsádlo nebo olej (sádlo je tradičnější)
1,5-2 lvývaru například po vaření kolena či bůčku
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
1 ksvelké cibule (nebo dvě menší)
1 vrchovatá lžícemleté červené papriky
1 lžičkachilli koření
drcený kmín
pepř
sůl
jíška na zahuštění polévky

Postup:
  1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí, několikrát je spaříme vřelou vodou, potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka, vaříme cca 3 hodiny. Ovšem v hodnější je v dnešní době použít již dršťky proprané a předvařené, tedy polotovar, který lze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut, ovšem někdy i mnohem déle, záleží na výrobci tohoto polotovaru.
  2. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky, pokud nejsou již pokrájené.
  3. Na části tuku osmažíme na kostičky nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do vývaru z kolena nebo bůčku, nemáme-li, lze použít i vodu, ale pak budeme muset polévku více dochutit, například nějakým bujónem. My využíváme na silvestrovskou dršťkovku vývar nejčastěji z povařeného bůčku, který pak nakládáme do směsi papriky, česneku… viz recept dole.
  4. Jakmile jsou dršťky měkké, polévku zahustíme klasickou jíškou připravenou z mouky a tuku, lze použít i kupovanou.
  5. Polévku ještě dochutíme majoránkou, přidáme prolisované stroužky česneku, okořeníme drceným kmínem, pepřem, případně osolíme. Vaříme za občasného promíchání ještě asi 20-30 minut, aby se jíška dobře provařila a polévka pěkně zhoustla.
Doporučení:

Vývar můžeme použít například po uvaření silvestrovského kolena nebo bůčku určeného na naložení, což je skvělá studená silvestrovská pochutina. Recepty zde:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy