REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Selská čočková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příprava hutné čočkové polévky podle sterého staročeského receptu. Polévka je zahuštěná jíškou, hodně zasytí, proto ji podáváme nejčastěji jako samostatný chod, spolu s pečivem.


Ingredience:
250 gčočky
200 guzeného masa
2 lvody
1/4 lmléka
4 ksstroužky
2 ksbobkové listy
1 ksmrkev
1 kscibule
hladká mouka
majoránka
sádlo
sůl

Postup:
  1. Přebranou a propláchnutou čočku namočíme na 2 hodiny do 2 l studené vody
  2. Po 2 hodinách přidáme uzené maso, mrkev, nakrájenou cibuli, bobkový list, osolíme, uvaříme do měkka
  3. Po uvaření, když je čočka i uzené maso měkké, odstavíme, uzené maso, mrkev, misku čočky dáme stranou
  4. Ze sádla a hladké mouky připravíme hladkou jíšku, vmícháme do polévky, 15 minut povaříme
  5. Do polévky nalijeme mléko, promícháme, polévku prolisujeme
  6. Ochutíme utřeným česnekem, pepřem, majoránkou, přisolíme
  7. Do polévky přidáme nakrájené uzené maso, mrkev a část odložené čočky, krátce povaříme
  8. Hotovou polévku posypeme nasekaným libečkem nebo petrželkou, podáváme s chlebem nebo pečivem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy