REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovští šneci s bylinkovým máslem, zeleninou a pečivem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šneci, fantastická delikatesa, která je v rámci české gastronomie téměř zapomenuta. Tradiční pokrm, který se v minulosti podával především na Vánoce, jsme pojali zcela netradičně a takto připravení šneci se skvěle hodí například na silvestrovské oslavy.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
24 ksšneků s bylinkovým máslem
500 gčerstvého špenátu
6 ks barevné papriky
4 ksrajčat
4 ksčerstvého pečiva
2 ksstroužky česneku
0,2 loleje
0,1 lolivového oleje
200 gčerstvého salátu
20 gbazalkové omáčky
větvička rozmarýnu nebo tymiánu
pepř
sůl

Postup:
  1. Na plech poklademe rozpůlená rajčata, celé papriky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 15 minut. Poté rajčata vyjmeme a papriky pečeme dalších 15 minut. Papriky následně přendáme na talíř, zabalíme do potravinové fólie a necháme přibližně 20 minut odpočinout, aby se lépe loupaly. Následně je oloupeme, vyjadřincujeme, rozmixujeme mixerem do hladka a dochutíme solí a pepřem.
  2. Česnek oloupeme, vložíme do oleje s rozmarýnem, solí a na mírném plameni pozvolna konfitujeme do zlatova. Tato příprava spočívá v pomalém a dlouhém táhnutí česneku ve větším množství oleje (olej nesmí dosáhnout bodu varu, ideální teplota je 80 °C). Ve výsledku získáme česnekový olej. Následně česnek vyjmeme a již ho v rámci tohoto receptu nebudeme potřebovat. Čerstvý špenát zprudka orestujeme na oleji z česneku, osolíme a opepříme.
  3. Čerstvé pečivo nakrájíme a pomažeme bazalkovou omáčkou. Čerstvý salát dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.
  4. Šneky pečeme v troubě na 180 °C zhruba 10 minut a podáváme.
Doporučení:

Šneci s bylinkovým máslem – tato šnečí lahůdka, která pochází z farmy Nahošovice z Olomouckého kraje, získala v roce 2021 označení Regionální potravina. Šneky jsme připravili se špenátem, omáčkou z pečených paprik, konfitovaným česnekem a čerstvým salátem. Sbíhají se vám sliny už nyní? Nám jednoznačně ano! Nezbývá než dodat: „Dobrou chuť.“

Farma Nahošovice je jedna z mála firem v ČR zabývající se řízeným chovem a zpracováním severoafrických šneků Helix aspersa Maxima. Cílem farmy je produkce výživného, velmi hodnotného a zároveň senzoricky výjimečného šnečího masa k přípravě pochoutek té nejvyšší kulinářské úrovně a kvality.  Výrobky z farmy jsou chlazené, vakuované do speciálních obalů z antiseptického kovu.

Poznámka:

Recept k článku: Silvestrovské recepty z regionálních specialit

zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků