REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.


Sváteční vánoční předkrmy

O vánočních svátcích, po Štědrém dnu, můžeme jako teplý předkrm podávat například paštičky z listového těsta plněné teplým ragú, vejce v kelímku nebo vařenou zeleninu posypanou strouhaným sýrem nebo osmaženou strouhankou politou máslem (černý kořen, růžičková kapusta, pórek, sterilovaný chřest, zmrazený květák).

1.

Paštičky z listového těsta s uzenou rybou – Chuťovky z upečeného listového těsta plněné rybí pomazánkou, ozdobené lžičkou domácího pesta, půlkou cherry rajčátka a drobnými lístky rukoly, které můžeme podávat také jako lehký sváteční předkrm.

 

2.

Tatarský biftek z lososa – Jedna z variant na pikantní tatarák z lososího masa a dalších ingrediencí. Skvělý moderní předkrm.

 

3.

Opilé švestky – Sušené švestky naložené ve slivovici, obalené do slaninové košilky a opečené na pánvičce, flambované. Podáváme jako předkrm nebo přílohu k pečenému, nebo grilovanému masu.

 

4.

Pepřový hermelín s vánočním čatní – Vyzkoušejte místo klasických chlebíčků a jednohubek třeba vlastnoručně vyrobené čatní plné vánočního koření napárované s Hermelínem. Další tip na malé pohoštění nejen k dobrému vínu.

 

5.

Studené citrónové kuře – Takto připravené kuře se skvěle hodí servírované spolu se zeleninou jako lehká večeře. Vhodné je i jako předkrm na slavnostním stole ozdobené oloupanými, nakrájenými mandlemi.

 

Další skvělé recepty na studené i teplé vánoční sváteční předkrmy najdete například zde: Studené předkrmy, teplé předkrmy

 

Sváteční vánoční polévky

V dalších svátečních dnech máme v polévkách větší výběr, než v menu na Štědrý den. Vždy přijde vhod výborný hovězí vývar, drůbeží, králičí nebo zvěřinový s domácí těstovinou a s masem nebo s některou méně obvyklou zavářkou nebo vložkou, pokud ovšem nedáme přednost méně obvyklé polévkové specialitě. Polévka však nemá být příliš zahoustlá, aby se stolovníci předčasně nezasytili.

6.

Hovězí pomalu tažený vývar s játrovou rýží a nudlemi – Až 6 hodin vařený vývar z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny, servírovaný s játrovou rýží a domácími nudlemi.

 

7.

Vývar z králičího skeletu s domácími nudlemi – Silný vývar z králičího skeletu, zeleniny a koření servírovaný s domácímu nudlemi připravenými z hrubé mouky, vejce a vody.

 

8.

Zvěřinový vývar s krupicovými knedlíčky – Zvěřinový vývar z kostí a kořenové zeleniny, servírovaný s vložkou krupicových knedlíčků a případně i se ztraceným vejcem.

 

Vánoční hlavní chody

V dalších vánočních dnech servírujeme tradiční svíčkovou na smetaně, vepřovou pečeni, případně teplou šunku. Na svátek Svatého Štěpána, ve většině domácností, se od dávných dob servíruje v Česku pečená husa nebo kachna, bramborové knedlíky a zelí. Dnes ale můžeme dát přednost lehčím masitým pokrmům v minutkových úpravách, které podáváme s dušenou rýží, s různě upravenými bramborami a s teplou zeleninovou přílohou. Také krůtu nebo zvěřinu dnes připravujeme raději v některé minutkové úpravě. Nepostradatelný je vždy salát z čerstvé zeleniny nebo míchaný kompot.

 

9.

Svíčková na smetaně – Plátky podušeného hovězího masa servírované přelité smetanovou omáčkou hustší konzistence. Klasika, kterou my Češi prostě milujeme.

 

10.

Vánoční šunka s kořením pěti vůní – V celku upečená šunka ozdobně z vrchu nakrájená, hojně potřená marinádou z medu a koření. Podáváme například s banketním pečivem, nebo i s různě upravenými brambory.

 

11.

Husa plněná červeným zelím a jablky – Pečená husa naplněná jablky a cibulí, servírovaná s omáčkou, bramborovými knedlíky a zelím.

 

12.

Vánoční krůta s kaštanovou nádivkou – Pečená krůta naplněná kaštanovou nádivkou, zdobená kuličkami bílého vína, opečenými kaštany a pečenými bramborami.

 

13.

Králík v šouletu – Staročeský šoulet ve spojení s marinovaným, pak dozlatova upečeným králíkem je skvělé vánoční menu, které doplněné například o salát z červené řepy tvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.

 

Další recepty na vánoční hlavní chody najdete například zde: vánoční, silvestrovské a novoroční…

 

Vánoční moučníky

Všude na nás vykukuje a láká nás k mlsání vánoční cukroví a zbytky vánočních moučníků, jako vánočky či štoly a tak většina z nás má sladkého dost. Přesto milým překvapením pro naše strávníky může být na Boží hod nebo Svátek svatého Štěpána například teplý moučník, na který se v poslední době dost zapomíná. Taková teplá palačinka s ovocem, šlehačkou a trochou strouhané čokolády může být kulinářským zážitkem.

14.

Perníkové palačinky plněné tvarohem a malinami – Palačinkové těsto se strouhaným perníkem. Osmažené a plněné tvarohovým krémem a malinami, sypané moučkovým cukrem a perníkem.

 

15.

Vánoční dort II. – I když je v názvu tohoto receptu dort, je to poněkud zavádějící, protože jde spíše o dezert servírovaný ve skle právě z dortového korpusu a dalších dobrot, než o klasický dort.

 

16.

Sušenkové stromečky – V jednoduchosti je krása. Tyhle voňavé sušenky můžete chodit ujídat jen tak samostatně nebo z nich, pomocí krému, udělat vánoční stromečky a podávat je jako sladkou tečku na konci slavnostního menu.

 

Pokud nejste ještě přesyceni sladkým, můžete připravit pro své hosty další sladké pokušení podle receptů zde: Dorty, moučné pokrmy, sladké dezerty

 

Silvestrovské dobroty

Zvyk jíst o půlnoci ovar a křen s jablky pro štěstí pochází z 19. st. Zejména léta přechodu z jednoho století do druhého v roce 1899 a 1900 a poté 1999 a 2000 znamenala nejbouřlivější oslavy Silvestra a příchodu nového roku. V ulicích, v restauracích i v domácnostech se organizovaly velkolepé zábavy a show, bohaté hody a stále nákladnější a velkolepější ohňostroje. Teprve v předchozím století byly nejrůznější klasické pochoutky vystřídány nazdobenými chlebíčky, obloženými mísami a nejrůznějšími slanými a sladkými zákusky. Stoupalo i množství vypitého alkoholu. Až od konce 19. st. je běžným zvykem půlnoční přípitek šampaňským s přáním všeho nejlepšího v nadcházejícím roce.

Recepty na různé silvestrovské jednohubky, chuťovky, či chlebíčky najdete například zde: Oblíbené jednohubky, kanapky, chuťovky, výběr těch nejlepších! Další pak například v naší databázi internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz zde: Chlebíčky, obložené pečivo, chuťovky…

 

17.

Vepřové ovarové koleno – Dva až tři plátky vařeného vepřového kolena servírované přelité vývarem, s čerstvým chlebem, křenem a hořčicí.

 

18.

Hovězí jazyk s ostrou omáčkou – Hovězí jazyk je pikantní chuťovka. Občas se dá na něj narazit ve slušném řeznictví. Výborný je vařený s křenovou omáčkou a knedlíkem nebo jen uvařený s pikantní ostrou omáčkou. Tip třeba na silvestrovský večer.

 

19.

Pečené koleno III. – Předvařené koleno potřené česnekem a upečené spolu se šalotkami doměkka. Skvělý tip na silvestrovské pohoštění.

 

20.

Silvestrovské fondue – Masové nebo sýrové fondue jsou vždycky dobrý nápad všude tam, kde je parta prima lidí, kamarádů nebo dobrých přátel. Právě na Silvestra je dost času a správná atmosféra právě na tento druh přípravy pokrmů přímo na stole.

 

21.

Marinovaný vařený bůček – Uvařený bůček potřený pikantní směsí z koření a česneku, marinovaný v alobalu 6-7 dní.

 

Další skvělé recepty na silvestrovské pohoštění najdete například zde: chuťovky, jednohubky, kanapky… nebo zde: K pivu nebo vínu, slané pochutiny

 

Sváteční pokrmy na Nový rok a vyzkoušené vyprošťováky

Základem oslavy Nového roku dnes je setkání celé rodiny u bohatého oběda, kde by neměla chybět čočka nebo polévka s drobnou krupicí zvaná milionová (aby se člověka držely peníze), většinou se podává vepřové. Nepřípustný je zajíc či drůbež, aby štěstí neuteklo nebo neulétlo. Po obědě se rodina jde projít, navštěvují se výstavy, kulturní představení či přátelé.

22.

Novoroční čočka po staročesku – Přebraná, máčená čočka uvařené ve vývaru, zahuštěná moukou rozmíchanou ve smetaně, servírovaná například s párky a vejci.

 

23.

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině – Novoroční recept na chutné, pomalu pečené, masíčko od blogerky Karolíny Kamberské. Nechte přes noc péct, druhý den si pak pochutnejte!

 

24.

Novoroční zelňačka – Skvělá obědová polévka servírovaná spolu s pečivem po náročném silvestrovském veselí.

 

Rozhodně se v Novém roce hodí i nějaký ten vyprošťovák, zvláště, pokud to ze silvestrovskými oslavami trochu přeženete! :) Tady máte několik tipů na pokrmy a nápoje, které vám pomohou odbourat zbytkový alkohol v krvi a zpraví žaludek.

25.

Rychlá česnečka – Variace na česnekovou polévku od naší čtenářky paní Maruš. Právě česnečky patří mezi vyzkoušené silvestrovské vyprošťováky, které opravdu fungují.

 

26.

Bujón z oháňky – Novoroční vyprošťovák vhodný po bujarém veselí na Silvestra.

 

27.

Čaj na léčení opice – Existuje mnoho rad, jak se zbavit kocoviny, ale podle tohoto receptu připravený čaj opravdu funguje!

 

Další recepty jak vánoční, tak silvestrovské a novoroční, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz například zde: Recepty jídel, recepty na nápoje

 

Podobné články k tématu:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy