Chuťovky z upečeného listového těsta plněné rybí pomazánkou, ozdobené lžičkou domácího pesta, půlkou cherry rajčátka a drobnými lístky rukoly.
Ingredience:
500 g | chlazeného listového těsta |
1 ks | vejce |
1 hrst | cherry rajčátek, nejlépe barevných |
1 hrst | lístků rukoly |
trocha hladké mouky na vál | |
Na náplň: | |
200 g | masa uzené ryby (makrela, kapr, úhoř apod.) |
200 g | mascarpone |
100 g | zakysané smetany |
2 ks | šalotky |
2 lžíce | citronové šťávy |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Na pesto: | |
3 hrsti | rukoly |
100 ml | olivového oleje |
1 ks | stroužek česneku, oloupaný |
30 g | mletých loupaných mandlí |
20 g | strouhaného parmazánu |
špetka soli |
Postup:
- Těsto vyválejte na vále poprášeném moukou na plát silný 3–4 mm a připravte si dvě kulatá vykrajovátka, jedno o průměru 4–6 cm, druhé o 1 cm menší, větším vypichujte z těsta kolečka a tím menším vykrojte středy přesně z poloviny z nich
- Plná kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem a postupně je potírejte rozšlehaným vejcem
- Na každé potřené plné kolečko položte kolečko s vykrojeným vnitřkem (vlastně kroužek), a i ta potřete vajíčkem
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C (pokud nechcete mít paštičky příliš šišaté, nepoužívejte horkovzduch), po deseti minutách by měly být paštičky krásně zlatavé a vyběhlé, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout, mají-li vyboulený střed více, než je žádoucí, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl „komínek“, do kterého přijde pomazánka
- Mezitím smíchejte v misce mascarpone, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, jemně nasekanou šalotku, sůl a pepř a nakonec i rybí maso, to ale předtím prohmatejte a rozmělněte prsty na kousky, abyste objevili případné zapomenuté kůstky
- Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a umixujte je dohladka
- Paštičky naplňte rybí pomazánkou, aby náplň trochu vykukovala, ozdobte ji lžičkou pesta, půlkou cherry rajčátka a drobnými lístky rukoly.
Autorka receptu: Karolína Kamberská