REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Studené citrónové kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Takto připravené kuře se skvěle hodí servírované spolu se zeleninou jako lehká večeře. Vhodné je i jako předkrm na slavnostním stole ozdobené oloupanými, nakrájenými mandlemi.


Ingredience:
1 ks (asi 750 g)menšího kuřete
1 ksvětší cibule
2 lžičkydrobně rozkájené citrónové kůry z dobře omytého citrónu
1 lžícecitrónové šťávy
1/2 šálkusmetany ke šlehání
1/3 šálkubílého vína
1 hrstna jemno nakrájené pažitky
3/4 lvody
200 gočištěné a oloupané mrkve
bílá dužina ze 1/4 citrónu
několik kuliček černého pepře
bobkový list
hřebíček
sůl

Postup:

1. Očištěné kuře vložíme do hrnce s vodou, přidáme oloupanou celou cibuli a jemně nakrájenou bílou dužinu z citrónu, osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem a hřebíčkem a vše vaříme 30 minut na mírném zdroji tepla doměkka 2. Uvařené maso spolu se zeleninou vyjmeme z vývaru a vývar dále vaříme, až se jeho množství vyvaří na dva šálky
3. Co se bude vývar vařit, vykostíme kuře a kosti přidáme do vývaru, maso a mrkev nakrájíme na nudličky široké 1 cm a dlouhé 5 cm a cibuli rozkrájíme na kolečka
4. Vývar prolisujeme a vložíme do něho jemně rozkrájenou citrónovou kůru, citrónovou šťávu a bílé víno a vše necháme 5 minut vařit, pak přidáme smetanu, kuřecí maso, mrkev, cibuli, pažitku, prohřejeme, ale už dále nevaříme
5. Osolíme, dochutíme mletým pepřem a vložíme do větší mísy, dáme dobře vychladit, po vychladnutí pokrm ztuhne a bude se dát dobře vyklopit (nalijeme-li už hotovou směs do jednotlivých šálků či misek vypláchnutých studenou vodou, usnadníme si práci).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy