Recept původem z Německa na chutnou huspeninu.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
1 kg | vepřové hlavy (líce s uchem a rypákem) |
750 g | vepřových nožiček |
1,5 dl | bílého vína (nebo trochu vinného octa) |
5 ks | sterilovaných okurek |
2 ks | mrkve |
2 ks | cibule |
1 lžíce | kapari |
celerová nať | |
bobkový list | |
majoránka | |
pepř | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Vepřovou hlavu a nožičky dobře omyjeme, dáme do hrncem zalijeme vodou tak, aby byly právě pokryty
2. Přidáme celerovou nať, mrkev, cibuli, 2 bobkové listy, majoránku, sůl, pepř a vaříme pod pokličkou na malém plameni, až se maso odděluje od kostí, občas sebereme pěnu
3. Potom vývar přecedíme přes utěrku nebo jemný cedník, sejmeme tuk a vývar odpaříme na objem tři a půl decilitru
4. Maso obereme z kostí, pokrájíme na kostičky, mrkev a okurky také pokrájíme na kostičky, přidáme kapary, vývar, víno, podle chuti přisolíme, okyselíme (vývar má mít příjemně navinulou chuť), rozmícháme
5. Nakonec vše nalijeme do mísy vypláchnuté studenou vodou a necháme ztuhnout.
Příloha: Brambory pečené ve slupce, nadrobno nakrájená cibule a tatarská omáčka.