Hovězí jazyk je pikantní chuťovka. Občas se dá na něj narazit ve slušném řeznictví. Výborný je vařený s křenovou omáčkou a knedlíkem nebo jen uvařený s pikantní ostrou omáčkou. Tip třeba na silvestrovský večer.
Ingredience:
1 ks | hovězí jazyk (váha kolem 1-1,3 kg) |
bobkový list | |
ledový salát | |
nové koření | |
celý pepř | |
petrželka | |
sůl | |
Na omáčku: | |
3 ks | červené papriky |
3 ks | rajčata |
2 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | oleje |
chilli omáčka | |
worchestr | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nejprve si vyrobíme omáčku; papriky vložíme do trouby a pečeme, až se na povrchu začnou tvořit, puchýřky, zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme vychladnout, pak je vyndáme ze sáčku a stáhneme slupku, rozsekáme na jemno nožem
2. Rajčata spaříme, oloupeme, na oleji krátce podusíme
3. Rajčata nasypeme do misky, přidáme nasekané papriky, chilli omáčku, drcený česnek, worchestr, pepř, sůl, důkladně promícháme a necháme vychladit
4. Vepřový jazyk opláchneme a dáme vařit do osolené vody s kořením, vaříme, na mírném plameni, 2,5-3 hodiny podle velikosti
5. Vývar slijeme, použijeme na vyprošťovací polévku, z jazyku odřízneme podjazyčí, rovněž použijeme na polévku, jazyk ponoříme do studené vody a sloupneme
6. Jazyk nakrájíme na 5 mm kolečka, na talíře položíme listy salátu, na ně kolečka jazyku, potřeme omáčkou, posypeme petrželkou.
Podáváme jako chuťovku s chlebem, zapíjíme chlazeným pivem.