REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekovo-paprikový vepřový lalok

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pochoutka vesnických zabíjaček, když se vařilo maso v kotli na ovar, tlačenky, či jitrnice. Proč si ji nepřipravit také na Silvestra! Místo vepřového laloku lze použít i tučný bůček bez kosti, ovšem lalok jde dnes běžně koupit u soukromých řezníků.


Ingredience:
1000 gvepřového laloku
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
1 ksbobkový list
voda
sůl
Kašička na potření:
10 ksstroužků česneku
1 lžícesladké mleté papriky
1/2 lžičkymleté pálivé papriky
vývar na rozředění kašičky
sůl podle chuti

Postup:
  1. Očištěný vepřový lalok zbavíme chloupků a celý vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření, sůl, vaříme pod pokličkou na mírném plameni zhruba 2 hodiny. Zkoušku je-li lalok vařený, uděláme vidličkou na maso, pokud vidlička projde masem snadno, je lalok uvařený.
  2. Scedíme, vývar můžeme použít na přípravu ovarové polévky. Lalok odložím na talíř a chvíli necháme vychladnout.
  3. Ještě teplý lalok nakrájíme na tlustší plátky které silně potřeme z obou stran kašičkou, kterou uděláme z uvedených přísad uvedených v surovinách, kašičku naředíme vývarem.
  4. Potřený lalok odložím do chladu, necháme ztuhnout a rozležet.
Doporučení:

Podáváme s chlebem, hořčicí, křenem a sterilovanou zeleninou.

Poznámka:

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy