Pochoutka vesnických zabíjaček, když se vařilo maso v kotli na ovar, tlačenky, či jitrnice. Proč si ji nepřipravit také na Silvestra! Místo vepřového laloku lze použít i tučný bůček bez kosti, ovšem lalok jde dnes běžně koupit u soukromých řezníků.
Ingredience:
1000 g | vepřového laloku |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky celého pepře |
1 ks | bobkový list |
voda | |
sůl | |
Kašička na potření: | |
10 ks | stroužků česneku |
1 lžíce | sladké mleté papriky |
1/2 lžičky | mleté pálivé papriky |
vývar na rozředění kašičky | |
sůl podle chuti |
Postup:
- Očištěný vepřový lalok zbavíme chloupků a celý vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření, sůl, vaříme pod pokličkou na mírném plameni zhruba 2 hodiny. Zkoušku je-li lalok vařený, uděláme vidličkou na maso, pokud vidlička projde masem snadno, je lalok uvařený.
- Scedíme, vývar můžeme použít na přípravu ovarové polévky. Lalok odložím na talíř a chvíli necháme vychladnout.
- Ještě teplý lalok nakrájíme na tlustší plátky které silně potřeme z obou stran kašičkou, kterou uděláme z uvedených přísad uvedených v surovinách, kašičku naředíme vývarem.
- Potřený lalok odložím do chladu, necháme ztuhnout a rozležet.
Podáváme s chlebem, hořčicí, křenem a sterilovanou zeleninou.
Poznámka:Text i foto: D. M.