Polévka připravovaná při domácí zabijačce.
Ingredience:
500 g | vepřového masa |
(podbradek, hlava, plíce, jazyk, ledvinky, slezina) | |
100 g | kořenové zeleniny |
40 g | trhaných krupek nebo rýže |
30 g | cibule |
4 ks | zrnka pepře |
2 ks | stroužky česneku |
špetka majoránky | |
petrželka | |
sůl |
Postup:
1. Maso dobře očistíme z chlupů, jemné chloupky opálíme nad plamenem
2. Čisté maso zalijeme studenou vodou se solí, pepřem a zvolna vaříme dvě hodiny i déle, až je maso měkké
3. Polévku necháme ustát, silnější vrstvu sádla z povrchu sebereme lžící a sádlo využijeme jinde
4. Do vývaru přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou zeleninu a chvíli povaříme
5. Pak zavaříme krupky nebo rýži a přidáme sekanou petrželku.
– Jiný způsob je, že čistý, odmaštěný vývar naléváme do talířů, kde jsou uvařené kroupy, utřený česnek a rozemnutá majoránka.