Polévka z vepřového masa zahuštěná jitrnicemi.
Ingredience:
500 g | vepřového masa (plec, koleno, lalok) |
100 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
100 g | krup nebo krupek |
1 ks | cibule |
2 ks | jitrnic |
3 ks | strožky česneku |
1,5 l | vody |
mletý pepř | |
celý pepř | |
majoránka | |
sůl |
Postup:
1. Omyté maso vložíme do studené vody, osolíme a přidáme 4-5 ks kuliček celého pepře
2. Vaříme cca 1,5 hodiny 3. Zatím si ve větším množství osolené horké vody uvaříme předem propláchnuté kroupy
4. Maso vytáhneme a vývar přecedíme a je-li moc tučný, sebereme z povrchu tuk
5. Do varu uvedený vývar zahustíme prejtem z jitrniček, přidáme pokrájenou cibuli, promícháme a chvíli povaříme
6. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kousky a uvaříme v polévce doměkka
7. Ke konci vaření do polévky přidáme uvařené kroupy a libovější kousky dříve vytaženého masa a celou polévku dochutíme utřeným česnekem, solí , pepřem, a majoránkou
8. Chvíli polévku povaříme a podáváme horkou.
Místo vývaru můžeme použít vodu s kostkou masoxu a větším množstvím jitrnicového prejtu.