Polévka z vepřového masa zahuštěná jitrnicemi. Recept z receptáře domácích zabijaček. Ovšem lze ji připravit i samostatně, mimo klasickou porážku prasete.
Ingredience:
500 g | vepřového masa (plec, koleno, lalok) |
100 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
100 g | krup nebo krupek |
1 ks | cibule |
2 ks | jitrnic |
3-4 ks | strožky česneku |
1,5 l | vody |
mletý pepř | |
majoránka | |
celý pepř | |
sůl |
Postup:
- Omyté maso vložíme do studené vody, osolíme a přidáme 4-5 ks kuliček celého pepře, vaříme cca 1,5 hodiny.
- Zatím si ve větším množství osolené horké vody uvaříme předem propláchnuté kroupy.
- Maso vytáhneme a vývar přecedíme, je-li moc tučný, sebereme z povrchu tuk.
- Do varu uvedený vývar zahustíme prejtem z jitrniček, přidáme pokrájenou cibuli, promícháme a chvíli povaříme.
- Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kousky a uvaříme v polévce doměkka, ke konci vaření do polévky přidáme uvařené kroupy a libovější kousky dříve vytaženého masa a celou polévku dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
- Ještě chvíli polévku povaříme, podáváme horkou!
Místo vývaru můžeme použít vodu s kostkou masoxu a větším množstvím jitrnicového prejtu.